torsdag 3 juli 2014

TidsresorDet är kanske inte så konstigt att det är störst efterfrågan på bibliotekets nya böcker, men jag skulle ändå vilja slå ett slag för den lite äldre litteraturen. Biblioteket har många av sina bästa böcker i magasin. En gammal sanning är att varje bok är ny tills du har läst den. Många böcker åldras dessutom med värdighet som ett gott vin. Tål väl att lagras är en etikett vi skulle kunna sätta på många böcker. 
De som inte tror på tidsresor har aldrig läst en bra klassiker. 

Fem förslag på pärlor från magasinet:

Paul Guimard, Om livets småsaker. En helt kort roman om slumpen, en bilolycka, ett medvetande som långsamt ebbar ut, ett brev som borde ha förstörts men blivit liggande i en kavajficka.

Graham Greene, Den stillsamme amerikanen. Om upptakten till Vietnamkriget, de naiva amerikanska observatörerna förebådar ett fullskaligt krig, allt iakttaget av en desillusionerad opiumrökande journalist.

Pär Rådström, Paris – en kärleksroman. Lätt ironisk skildring av en stor fest i Paris konstnärskretsar på 50-talet, en miljö som Rådström var väl förtrogen med.

Italo Svevo, Zenos bekännelser. Berättelsen om Zeno Cosimo i Trieste, en man så lyckligt självupptagen att alla hans misslyckanden vänds i framgång.

Birger Vikström, De lyckliga åren. En av de stora humoristerna i svensk litteratur. Titeln är minst sagt ironisk, det handlar om en Västerbottnisk fattigdom som vi kanske har svårt att föreställa oss idag. Sara Lidman kallade honom träskmarkernas Chaplin.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar