onsdag 30 juli 2014

Vilken färg är du?

Så inleds regnbågsveckan i Stockholm. De har festivalen, vi har böckerna. Släpp fram alla färger nu under Pride-veckan! Vilken färg är du?

Mian Lodalen: Liten handbok i konsten att bli lesbisk
Sebastian Lönnlöv: HBTQ: böcker bortom normen
Justin Richardson: Välkommen Tango
Ester Roxberg: Min pappa Ann-Christine
Karolina Schubert: Barn i regnbågsfamiljer
Eleonora Vilhelmsson: Under regnbågen

torsdag 24 juli 2014

Inside Llewyn Davis


Årets hittills bästa film är i mitt tycke bröderna Coens Inside Llewyn Davis. En fascinerande karaktärsstudie som utspelar sig i de bohemiska konstnärskvarteren i New York i början av 60-talet. Llewyn Davis är en sångare och låtskrivare, musikaliskt någonstans i gränslandet mellan folkmusikscenens mer polerade artister, i stil med Peter, Paul och Maryoch spirande protestsångarstjärnan Bob Dylan. Onekligen begåvad men utan den rätta kommersiella framtoningen och med ett uns för mycket konstnärlig integritet, hankar Llewyn sig fram mellan enstaka spelningar och från det ena tillfälliga boendet till det andra. Alla hans missöden i filmen – katten som ideligen smiter iväg, karriärmöjligheterna som går i stöpet,  de kraschade relationerna - är som vore de hämtade ur en amerikansk folksång. Oscar Isaac briljerar i titelrollen och lyckas få en i många avseenden osympatisk rollfigur att engagera.

Det finns överhuvudtaget mycket att tycka om i regissörduon Coens svärtade Greenwich Villagehistoria - alltifrån en ner till minsta biroll perfekt rollbesättning, den lågmält lakoniska humorn, fyndiga pastischer på tidens populärmusik och skivomslag, och sist men inte minst Isaacs magiska sångframträdanden.

Två ytterligare bra filmer med country-/folkmusiktema att låna på biblioteket:
  • Coal Miner's Daughter - Med Sissy Spacek som countrylegenden Loretta Lynn.
  • Tender Mercies - Finstämt drama med Robert Duvall i en av sina bästa roller som avdankad country and westernartist, som dragit sig tillbaka på ett litet motell i amerikanska södern.


onsdag 23 juli 2014

Svalkande böcker

Vad kan vara lämpligare mitt i värmeböljan än svalkande läsning?

Duane Dove: En rik historia om rom och choklad

Bengt-Erik Engholm: Havsvidunder
Thich Nhat Hanh: Varje steg väcker en svalkande vind
Theodor Kallifatides: Med sina läppars svalka
Inga Kindblom: Badhus: bad och badande före 1950
Eliq Maranik: 101 smoothies

Margaret Mazzantini: Havet i gryningen
Emma Merino: Krokodilen som inte gillade vatten
Tove Nilsson: Soda, lemonad och snacks

Lars Rosander: Sommarskymnings svalka
Martin Salto: Badbomber och simhopp

Sjöfartstidningen och Båtnytt 2014

Viveca Sten: Skärgårdssommar
Vattenverksamhetsutredningen SOU 2014:35
Maud Webster: Roms vatten

tisdag 22 juli 2014

Brasiliansk bagatell

Otto och Ada har varit gifta i 50 år när Ada plötsligt och ganska oväntat dör. De har levt ett välordnat liv tillsammans där Otto har kunnat hålla sig i bakgrunden medan Ada varit mer utåtriktad och hängt med i det social livet med grannar och vänner. Det passade Otto väldigt bra att få all information serverad av Ada utan att behöva prata med folk själv, men nu när han är ensam märker han att han blir allt mer isolerad och att han faktiskt saknar att få veta vad som händer i grannskapet. Han inser att han måste börja prata med personer i sin närhet även om det tar emot. Genom hans trevande försök till kontakt får vi bland annat stifta bekantskap med apoteksbiträdet som läser alla bipacksedlar och tror sig kunna allt om alla läkemedel, den sjungande brevbäraren som inte är så värst bra på att dela ut post och en maskinskriverska som har hastighetsrekord, men också är ägare till ett gäng ouppfostrade hundar som äter upp manuskripten hon renskriver.
Salladsnätter av Vanessa Barbara är en lättsam bagatell att läsa i sommarvärmen.

onsdag 16 juli 2014

Tre franska boktips



Tänkte tipsa om tre franska författare så här i Bastiljen-veckan:
vill du inte läsa dessa, prova med något från Grate bokförlag eller Sekwa, som ger ut översättningar av franska original.


Grå själar
Philippe Claudel

Tiden är Första Världskriget, platsen är Frankrike. Det är mörkt, grått och kallt på fler än ett sätt. 
Åttaåriga Belle hittas död och åklagaren Destinat sätts på fallet men har svårt att uppbåda någon verklig entusiasm. Varför bry sig om en liten flickas död när så många går under i skyttegravarna utanför?
Som en karaktär i romanen säger det: "Själar är aldrig svarta eller vita, de är alltid grå".



Där står vi nu
21 franska noveller

En mångfacetterad samling samtidsröster i novellform, allt från vietnamesiska Linda Le till tunisiske Haddad via indiska Ananda Devi och franska Eric Holder, i översättning av Maja Thrane. 





Atlantens mage
Fatima Diou

Han hade bara en sak i huvudet: att få resa iväg, åka långt bort, flyga över den svarta jorden och landa på den här vita jorden som lyser av tusen ljus. Åka iväg utan att vända sig om."

En sorgsen, rättfram skröna om systern Salie och lillebror Madicke, som drömmer om att bli fotbollsproffs. Men livet blir inte så rosenrött som han tänkt sig...

tisdag 15 juli 2014

Musik i sommar

Musikaliska smultronställen finns det gott om i Sommarsverige. Ett av dem är Kackelstugan på Öland där man kan äta i mysig Pettson och Findus-miljö och lyssna på musik med svenska artister, som känns det som, är på sommarlov. Förra veckan hamnade jag där och fick då lyssna på en för mig okänd svensk sångerska som heter Frida Öhrn. Det blev till en härlig upplevelse med en sångerska med en fantastisk röst och ett varierat låtval då hon framförde allt från egna låtar till Zarah Leander och Bob Marley. Hon spelade även två tonsatta dikter av Pär Lagerkvist som finns på CD;n  Sundström, Bo: Den lyckliges väg : tonsattadikter av Pär Lagerkvist, otroligt vackert och vilka fantastiska texter. Tack för den återupptäckten av Pär Lagerkvist! Skivan finns att låna på biblioteket liksom en CD med 
Cookies n Beans där Frida ingår.

torsdag 10 juli 2014

Argentina v.s Tyskland - Den litterära uppställningen

Så är det klart vilka som ska göra upp om VM-bucklan på söndag. Argentina och Tyskland. Två stora fotbollsnationer. Giganter. Två stora litterära nationer. Så låt oss presentera den litterära laguppställningen:

ARGENTINA

Den argentinske författaren Julio Cortázar föddes i Europa (Belgien) under första världskriget och tillbringade större delen av sitt liv i Europa (mestadels Paris) eller på resande fot. Han skrev romaner och novellsamlingar, och är mest uppmärksammad för den experimentella boken Hoppa hage







Isol är en pseudonym för Marisol Misenta, argentinsk barnboksförfattare, illustratör och musiker. Hon är född och uppvuxen i Buenos Aires. Isol är världskänd för sina illustration men blev desto mer känd blev hon i Sverige 2013 när hon fick ta emot ALMA-priset. Totalt har hon gett ut 10 bilderböcker och på svenska finns Petit, monstret, Numeralia : en liten dikt om siffror, En anka är bra att ha ; En pojke är bra att ha, Nocturne : recept på drömmar varierade och lättlagade (tar endast fem minuter).

Jorge Luis Borges tillbringade, precis som Cortázar, en stor del av sitt liv i Europa, framför allt i sin ungdom och på äldre dar. Däremellan bodde han och verkade i Buenos Aires. Hans böcker är översatta till en mängd språk och hans mest kända noveller är Biblioteket i Babel, som handlar om biblioteket som ett universum - oändligt. Och förtvivlade bibliotekarier ges ett ansikte.


TYSKLAND

Cornelia Funke ville bli astronaut eller pilot när hon växte upp i Dorsten,Westfalen, i Tyskland på 1950-talet. Men det blev inte riktigt så, för istället blev en hon populär barnboksförfattare. Hon har skrivit den populära fantasytrilogin om Bläckvärlden, (Bläckhjärta, Bläckmagi, Bläckdöd) och äventyrsboken Tjuvarnas herre som också blev film 2007.


I Ambach vid Starnberger See växte författaren Patrick Süskind upp. Han blev sedan både dramatiker och författare. Som mest känd för sin bok Parfymen som handlar om en man som växer upp isolerat i 1700-talets Paris och som utvecklar ett extremt luktsinne. Han har ingen egen kroppslukt men kan lukta andras på flera kilometers håll. Boken är översatt till ett 30-tal språk och filmatiserades 2006.






I Bonn föddes författaren Juli Zeh på 1970-talet. En av Tyskland nya litterära stjärnor. Hon skriver bland annat samhällskritiska och dystopiska romaner. Som prisbelönta Corpus Delicti där hon kritiserar dagens hälsohets- och övervakningssamhället. Hon skriver också fängslande thrillers som den senaste Stopptid eller Fritt fall.






Vem vinner?

onsdag 9 juli 2014

Brasilianska författare

Ett tröstpris efter gårdagens fotbollstrauma:
litteratur och filmer om, och från, Brasilien:

Miriam Aida: Meu Brasil
Örjan Bartholdson: Brasilien, den mörka
kontinenten

Rolf Blomberg: Underliga människor och underliga
djur: strövtåg på Galapagos och i Amazonas

The boys from Brazil
 (dvd)

Jean-Christophe Camus: Negrinha

Josue de Castro: En brasiliansk tragedi

Kjell Eriksson: Spetsad

Fem kulturer - ett språk
(antologi)

Gilberto Gil: The definitive bossa, samba, and pop

John Hemming: Red Gold

Lennart Håkansson: Gatlopp

Björn Kumm: Brasilien - landet med två ansikten

Claude Levi-Strauss: Spillror av paradiset

Berndt Alfred Paulsson: Se Brasilien

David Ponte: Brasil!

Dag Retsö: Brasiliens historia

Jesper Weithz: Det som inte växer är döende

torsdag 3 juli 2014

Tidsresor



Det är kanske inte så konstigt att det är störst efterfrågan på bibliotekets nya böcker, men jag skulle ändå vilja slå ett slag för den lite äldre litteraturen. Biblioteket har många av sina bästa böcker i magasin. En gammal sanning är att varje bok är ny tills du har läst den. Många böcker åldras dessutom med värdighet som ett gott vin. Tål väl att lagras är en etikett vi skulle kunna sätta på många böcker. 
De som inte tror på tidsresor har aldrig läst en bra klassiker. 

Fem förslag på pärlor från magasinet:

Paul Guimard, Om livets småsaker. En helt kort roman om slumpen, en bilolycka, ett medvetande som långsamt ebbar ut, ett brev som borde ha förstörts men blivit liggande i en kavajficka.

Graham Greene, Den stillsamme amerikanen. Om upptakten till Vietnamkriget, de naiva amerikanska observatörerna förebådar ett fullskaligt krig, allt iakttaget av en desillusionerad opiumrökande journalist.

Pär Rådström, Paris – en kärleksroman. Lätt ironisk skildring av en stor fest i Paris konstnärskretsar på 50-talet, en miljö som Rådström var väl förtrogen med.

Italo Svevo, Zenos bekännelser. Berättelsen om Zeno Cosimo i Trieste, en man så lyckligt självupptagen att alla hans misslyckanden vänds i framgång.

Birger Vikström, De lyckliga åren. En av de stora humoristerna i svensk litteratur. Titeln är minst sagt ironisk, det handlar om en Västerbottnisk fattigdom som vi kanske har svårt att föreställa oss idag. Sara Lidman kallade honom träskmarkernas Chaplin.