torsdag 10 juli 2014

Argentina v.s Tyskland - Den litterära uppställningen

Så är det klart vilka som ska göra upp om VM-bucklan på söndag. Argentina och Tyskland. Två stora fotbollsnationer. Giganter. Två stora litterära nationer. Så låt oss presentera den litterära laguppställningen:

ARGENTINA

Den argentinske författaren Julio Cortázar föddes i Europa (Belgien) under första världskriget och tillbringade större delen av sitt liv i Europa (mestadels Paris) eller på resande fot. Han skrev romaner och novellsamlingar, och är mest uppmärksammad för den experimentella boken Hoppa hageIsol är en pseudonym för Marisol Misenta, argentinsk barnboksförfattare, illustratör och musiker. Hon är född och uppvuxen i Buenos Aires. Isol är världskänd för sina illustration men blev desto mer känd blev hon i Sverige 2013 när hon fick ta emot ALMA-priset. Totalt har hon gett ut 10 bilderböcker och på svenska finns Petit, monstret, Numeralia : en liten dikt om siffror, En anka är bra att ha ; En pojke är bra att ha, Nocturne : recept på drömmar varierade och lättlagade (tar endast fem minuter).

Jorge Luis Borges tillbringade, precis som Cortázar, en stor del av sitt liv i Europa, framför allt i sin ungdom och på äldre dar. Däremellan bodde han och verkade i Buenos Aires. Hans böcker är översatta till en mängd språk och hans mest kända noveller är Biblioteket i Babel, som handlar om biblioteket som ett universum - oändligt. Och förtvivlade bibliotekarier ges ett ansikte.


TYSKLAND

Cornelia Funke ville bli astronaut eller pilot när hon växte upp i Dorsten,Westfalen, i Tyskland på 1950-talet. Men det blev inte riktigt så, för istället blev en hon populär barnboksförfattare. Hon har skrivit den populära fantasytrilogin om Bläckvärlden, (Bläckhjärta, Bläckmagi, Bläckdöd) och äventyrsboken Tjuvarnas herre som också blev film 2007.


I Ambach vid Starnberger See växte författaren Patrick Süskind upp. Han blev sedan både dramatiker och författare. Som mest känd för sin bok Parfymen som handlar om en man som växer upp isolerat i 1700-talets Paris och som utvecklar ett extremt luktsinne. Han har ingen egen kroppslukt men kan lukta andras på flera kilometers håll. Boken är översatt till ett 30-tal språk och filmatiserades 2006.


I Bonn föddes författaren Juli Zeh på 1970-talet. En av Tyskland nya litterära stjärnor. Hon skriver bland annat samhällskritiska och dystopiska romaner. Som prisbelönta Corpus Delicti där hon kritiserar dagens hälsohets- och övervakningssamhället. Hon skriver också fängslande thrillers som den senaste Stopptid eller Fritt fall.


Vem vinner?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar