Huvudrollspersoner i deckare behöver oftast tydliga karaktärsdrag och epitet så att vi som läsare känner igen dem från bok till bok och kan börja känna empati (eller antipati) för dem (typ frånskild, tedrickande, mc-körande arkeolog med katt bosatt på engelsk hed.) I Henning Mankells ”Handen”, som fungerar som ett Kurt Wallander-kartotek, kan man läsa att Mankell fick uppslaget till namnet på sin polis genom att slå i telefonkatalogen.
Hur Anne Rambach gjorde när hon valde namnet till sin deckargåtslösande person Diane Harpmann vet jag inte, men egenskaperna hon har valt till Diane är särpräglade. Om Diane haft ett Facebook-konto (vilket hon är alldeles för asocial och desillusionerad för att ha) så hade det antagligen bara stått att hon är frilansjournalist, och de enda statusuppdateringar hon lagt upp hade handlat om när hon matar Arthur (den 8-armade vännen i hennes saltvattensakvarium). Men hade hennes kollega Elsa fått beskriva henne så hade hon nog sagt att vi får ta det lite lugnt känslomässigt med Diane för hon har nyligen förlorat sin man och lille son i en trafikolycka. Elsa hade också lagt till att Diane är vass på karate (men det är i själva verket aikido), att hon varit mannekäng en gång i tiden (och att det fortfarande syns), att hon bor i Paris Chinatown-kvarter och att hon är en lojal vän och idealist.
Diane har alltså stöpts till en person som är rustad
för actionäventyr (aikido), som hämningslöst kastar sig ut i dem (den obearbetade sorgen) och som dessutom har huvudet på skaft och är en sanningssökare. Låt thrillern starta! Och öppningsscenen i ”Bombyx” är riktigt rafflande. Diane befinner sig på den fjärilsfyllda restaurangen Bombyx för att göra ett reportage om kinesiska bröllop. Hennes engångskameror börjar bli fulla av kort när tumult bryter ut på bottenvåningen. Tungt beväpnade män tar sig in och skjuter besinningslöst av alla i bröllopssällskapet som hamnar i deras väg. Eftersom Diane fortsätter knäppa bilder blir hon hett villebråd, men lyckas ta sig ut med livet i behåll. Poliserna tolkar massakern som en gänguppgörelse i den undre världen, men Dianes foton säger något annat.
Den nyaste boken ”Förödelse” är minst lika spännande. En av Elsas journalistkollegor Dominique André hittas död i sitt hem. Självmord, säger polisen, men Elsa är övertygad om att någon velat tysta honom. Han har länge utrett den franska asbestskandalen och den senaste anteckningsboken som han alltid bär på sig är försvunnen. Vill du provläsa lite? Klicka här!
Om man köper att Diane klarar sig ur en del omänskliga knipor, så får man thrillers med välkomponerade intriger, doftande Parismiljöer och ett tätt, vackert språk. Möt henne under Bokfestivalen när hon samtalar med journalisten Torun Börtz, fredagen den 6 september kl. 19.00 i Konsthallen (samtalet sker på engelska)!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar