lördag 21 september 2013

Skruvade böcker 1,1

Efter att ha läst Anns inlägg den 3 september kom jag att tänka på skruvade böcker som jag själv har skrattat åt. 


Det finns t.ex. Erik Anderssons, Den larmande hopens dal om korkade västgötar. Det är kul att se att denna åkomma inte enbart är förbehållen skåningar. Här är det en ung journalist som med de bästa avsikterna och bara lite otur sätter igång en revolution. 

Det finns många svenskar som seglar. Jag har aldrig gjort det, men jag har tagit del av hur det skulle kunna gå till i Per Erik Grönvalls På kryss med krisen. Fyra män i mittlivskris får för sig att köpa en båt i Köpenhamn och seglar den hem uppför väst-kusten. Det gick inte bra – nåja, för dem – jag hade roligt. 

Många böcker står och vinkar till en då och då men blir inte lästa. En sådan bok är Katarina Danielssons Livet vinkar (som en Kurt). Jag har lånat ut den många gånger och alltid fått höra att den är bra. Rolig men allvarsam… snart tar jag den! 

Fanny Flagg är förmodligen bäst känd för boken Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café som har blivit filmad. Hon har en annan liten bok: En röd liten fågel i juletid. Det handlar om en trist gubbe som håller på att dö. Trots anslaget är det en riktigt måbra historia – om ganska skruvad. Ordet tar mig till Birger Vikström och Dubbelkrut. Boken gavs ut 1956 när folk knappt visste var Norrbotten låg, ännu mindre Söderhavsöarna. 2010 kom boken ut igen. Här är Vikström lika mycket tecknare/målare som berättare. Detta är en riktigt skruvad historia om ett gäng pirater fulltecknad i fullfärg. Bland annat kan du läsa: ”De första och viktigaste reglerna vid djungelkrig: 1. Undvik till varje pris att begiva er in i djungeln. Det kan lätt sluta illa. 2. Om ni trots allt skulle hamn i djungeln så försök att så fort möjligt komma ut därifrån. Erfarenheten visar att det är bäst så.” Med mycket mera. 

 Michael Bafford 

2 kommentarer:

  1. Vad kul att få fler tips, Michael! Jag har faktiskt inte läst någon av dessa böcker, än. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra, hoppas någon faller dig i smaken. Jag håller på att samla fler titlar till ett annat inlägg.

      Radera