En av litteraturhistoriens mest berömda pressrealeser stod att läsa den 2 februari 1916 i Zürcher Allgemeine Zeitung:
”Cabaret Voltaire. Under detta namn har ett sällskap unga konstnärer och författare etablerat sig. Deras mål är att skapa ett centrum för den konstnärliga underhållningen. Kabaréns princip skall vara att vid de dagliga sammankomsterna erbjuda musikaliska och reciterande föredrag från gästande kringresande konstnärer, och det utgår en inbjudan till Zürichs unga konstnärer att, utan hänsyn till särskilda riktningar infinna sig med förslag och bidrag.”
Hugo Ball som stod bakom annonsen anade knappast vilken sprängverkan Cabaret Voltaire skulle få. I Schweiz, som var omringat av länder som låg i krig med varandra, hade det samlats en brokig skara av tidens poeter, pacifister, konstnärer, författare, musiker och dansare. Cabaret Voltaire blev snart en smältdegel för det tidiga 1900-talets avantgard. Under några korta månader ägnade man sig åt nonsensdikter, protestvisor mot kriget, mjuka boxningsmatcher och den specifika idé att provokationen i sig hade ett egenvärde. Efter en tid började man kalla sig dadaister.
Om Cabaret Voltaire och dadaismen, som skulle visa sig bli en av de mer långlivade av modernismens alla ismer, kommer det att handla under Kultursamtalet mellan Thomas Kjellgren och Tomas Lidbeck, den 6 mars kl. 18.30. Plats: Kristianstad Konserthus lilla salen. Föranmälan till Kristianstad bibliotek: biblioteket@kristianstad.se