onsdag 6 februari 2013

Långa lappflickan

Åke Lundgren: Långa lappflickan

 Kristina Katarina Larsdotter, född 19 januari 1819 i Brännäs i Malå kommun, död 27 maj 1854, känd som Långa lappflickan, Stor-Stina och Stina Kajsa, var en same från Malå sameby, som under mitten av 1800-talet väckte stort uppseende på grund av sin ovanliga längd, 210 cm, och som visade upp sig mot betalning. Hon kallades ”Lapplands jättinna – världens längsta kvinna”.
Hon var den troligen mest kända Malåsamen och växte till 210 cm längd. År 1837 övertalades hon av en impressario att bege sig ut på en uppvisningsturné. Att människor som hade någon form av ovanligt fysiskt attribut visades upp på detta sätt var vanligt förekommande under denna tid, men Stina verkade arbeta självständigt och hade själv hand om sin lön. Hon sades vara "6 fot och 11 tum lång; hennes far räckte henne till armvecket". Under vintern 1837-1838 visade hon upp sig mot betalning i Stockholm, och fick sedan erbjudandet att turnera genom Sverige, Danmark, Frankrike, England och Ryssland. Hennes avbild ställdes ut på vaxkabinettet i Stockholm.
(källa: Wikipedia)

Mattias Hagberg: Rekviem för en vanskapt  
 
När Stor-Stina oväntat återvänder till hembyn efter att ha rest i impressarion Wolfgang Wolfensteins sällskap är hon stum och tillbakadragen. Hon bär på en hemlighet. Under en enslig skidtur blir hon slagen av en björn och avlider i kallbrand. Men döden är bara ännu en hållplats på Stor-Stinas resa.

"Rekviem för en vanskapt är lika mycket en skräckroman som en idéroman om normalitetens makt och rasbiologins födelse. Samiska myter blandas med en provinsiell kristendom och obduktionens dystra ritual. De nyss avlidna lever tätt inpå de levande, och döden fördelar ordet." (adLibris)

Fler recensioner hittar du här.

Fler lästips:
Lilian O. Montmar
Maria Magdalena Mathsdotter: Kungen, samekvinnan och den franske pastorn

Ann-Helen Laestadius
Hitta hem

Lena Stiessel
Skoterfärden

Louise Bäckman
Sajva

Jörgen Eriksson
Var tids noaidi

Lennart Lundmark
Stulet land

Hans Mebius
Värro

Rolf Kjellström
Samernas liv

Boris Ersson
Samit

Anta Pirak
En nomad och hans liv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar