torsdag 31 maj 2012

Himmel och syndafall


David Lagercrantz är väl mest känd för att ha skrivit Zlatans självbiografi. Men innan han gjorde succé med den boken har han skrivit flera romaner och jag har läst två av dem ”Himmel över Everest” och ”Syndafall i Wilmslow”.

I ”Himmel över Everest” ska en grupp oerfarna klättrare bestiga världens högsta berg. De leds av en erfaren guide men i den tunna luften förlorar han omdömet och klättrarna når toppen för sent. På vägen tillbaka slår ett oväder till och expeditionen fastnar. Timmarna går, mörkret tätnar och gruppmedlemmarna för en kamp mot trötthet och förtvivlan.
Deras hopp står till stjärnklättraren Jacob Engler som först inte vill ta sig an uppdraget att rädda ett gäng amatörer. Boken har ett visst övermått av hjältemod men är trots det både läsvärd och spännande.
Syndafall i Wilmslow” som kom 2009 handlar om matematikern Alan Turing som arbetade för den brittiska staten. Han skapade den första datorn och han knäckte nazisternas enigmakoder, vilket förkortade kriget. 1954 döms han för homosexualitet och tvingas genomgå behandling med kvinnligt könshormon. När Turing hittas död i sitt hem får den unge kriminalassistenten Leonard Corell hand om fallet. Under utredningen stöter han på både statshemligheter och sekretessbelagda uppgifter. ”Syndafall i Wilmslow är både lärorik och spännande och den bygger på flera års research.

Missa inte David Lagercrantz när han kommer till bokfestivalen i höst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar