Är det längesedan du läste en seriebok så är det nog dags! Det finns många därute som aldrig läser serier eller som tror att serier är något för barn – det är synd för serieböckerna har vuxit upp. Jag tänkte tipsa om några intressanta böcker med tema Europa 1928-1945.
Jason Lutes är en amerikan som håller på att skriva en trilogi om staden Berlin. Än så länge har det bara blivit två delar men de är väl värda att läsa, de heter ”Stad av sten” och ”Stad av rök”. De utspelar sig under åren 1928-30 och ger en god inblick i stadens liv under den här oroliga tiden. Det är vältecknat i svartvitt och vi får följa ett antal personer som lever väldigt olika liv, vilket ger en god inblick i levnadsvillkoren då. Det är politiskt turbulent med olika fraktioner som demonstrerar och slåss mot varandra, även polisen är inblandad i detta våld. Det kommer att underlätta läsningen om man har lite hum om 1:a världskriget och dess konsekvenser för Tyskland, men det här inte är en faktabok utan den handlar om människors vardag. Lutes har ägnat mycket tid åt research för att böckerna ska bli korrekta. Är man ovan serieboksläsare kan man ibland få läsa om bildrutorna, men ge den tid, för det här är riktigt bra.
Mitt andra tips är ”Uppskovet” av Jean-Pierre Gibrat. Den utspelar sig under andra världskriget i en liten by i den ockuperade delen av Frankrike. Julien är en ung man som har anmält sig till arbetsplikt i Tyskland, men ångrar sig och rymmer från tåget för att ta sig hem till sin mormor och gömma sig på hennes gård. Men någon stjäl hans identitetshandlingar på tåget, vilket visar sig vara tur i oturen. På morgonen dyker nämligen traktens gendarmer upp hos mormodern för att beklaga sorgen. Det visar sig att tåget har kraschat under natten och ingen har överlevt, och vid vraket har man hittat Juliens id-handlingar. Död för omvärlden gömmer han sig nu mitt i byn på skolhusets vind, där han kan se vad som pågår utan att själv märkas, bl a får han se sin egen begravning. Den här boken råkade jag hitta i stadsbibliotekets seriehylla när jag egentligen letade efter en annan bok men den visade sig vara riktigt intressant. Den är gjord i god färglagd fransk-belgisk serietecknartradition med ett överraskande slut.
Det tredje tipset handlar också om att leva under tyskarnas ockupation, men denna gång i Danmark. I en dansk serieboksserie om fem böcker av Niels Roland; ”1940”, ”1941”, ”1942”, ”och så blev det 1944” samt den sista delen ”1945” får vi följa några unga människor och deras omgivning under ockupationen. Berättelsen börjar i en mindre stad samma dag som tyskarna marscherar in i landet och slutar med befrielsen. Om man är från Skåne så är man kanske lite mer bekant med hur danskarna upplevde den här tiden, men själv kommer jag från Småland och hade ingen aning om hur det var. Den är vältecknad i färg med ett tänkvärt förord skrivet av Måns Gahrton.
Jag ska försöka återkomma med fler tips om intressanta serieböcker under olika teman, för jag tycker det är kul att läsa serier och det finns så mycket intressant utgivet, både svenskt och utländskt. Titta gärna in på stadsbiblioteket för en närmare titt på seriehyllorna, det finns en för vuxna, en för barn (funkar bra också för vuxna) samt en mangahylla om ni vill testa det japanska serieformatet.
Helene E, Arkelstorps bibliotek
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar