fredag 2 december 2011

Den upp- och nedvända världen

Dagens gästbloggare: Jörgen Nilsson som driver skivaffären Kompakt disk.

En intressant iakttagelse vad gäller obskyr eller svårlyssnad hårdrock, t.ex. Black Metal, är att man nu börjar höra talas om den från lite oväntat håll. Eller vad sägs om så skilda platser som Skavlan och i en låt med My Morning Jacket som de kallat "Holdin on to black metal" på senaste skivan "Circuital" (låna den på bibblan). T.o.m. indiebandet Wavves har gjort en EP som kallas "Life Suxx" med black metal-tema, kolla bara omslaget och passa på att höra låten samtidigt. Bra band.Vi spelar skivan baklänges till 1984 då världen förändrades lite grann. Ett finskt band som hette Oz släppte en maxisingel med låten "Turn the cross upside down". Den påläste kanske tänker att detta kan inte vara första gången man använde sig av antisakrala texter.Mycket riktigt hade ju t ex Venom gjort "Welcome to Hell" redan 1981, men det är inte det pionjäraktiga som jag tänkte diskutera. Utan det finnarna gjorde var att kombinera en satanisk text med en refräng som Christer Björkman hade kunnat döda för. Och detta var banbrytande. 25 år senare gör svenska Ghost ganska exakt samma sak. Ett omslag som får folk att tänka dolda budskap och farligheter, men när skivan väl snurrar så är det... pop.

En fråga man kan ställa sig är om dessa grupper menar lika mycket allvar som Watain, Shining, Mayhem och liknande excessband där man verkligen tar allting så långt det går i lagens namn. Ibland ännu längre som man kan läsa om i den eminenta "Lords of Chaos" som går att fjärrlåna. En annan rekommendation är nya "Blod, eld, död" som t.o.m. går att härlåna (ett nytt ord man kanske ska ta patent på?). Grishuvuden och förruttnelse i all ära, Ghost gjorde ändå årets bästa skiva 2010.

Hur hänger då allt detta ihop? Mitt ute i skogen en bit utanför Alvesta möts Oz och Ghost på Muskelrocken som entusiasten Jacob driver i Folkets Park i Blädinge. Om man på Sweden Rock-festivalen säger saker som "Så jävla Metal" så funkar skrålet "oldschool" allra bäst på Muskelrock. Man kan väl gissa lite vad som döljer sig bakom uttrycket utan att vara fackman, men en beskrivning skulle kunna vara "inga moderniteter, det ska låta som 1983 eller tidigare". Ett intressant band är hajpade Antichrist från Växjö (har givetvis spelat på Muskelrock) som valde att spela in sin demo på kassett (den släpptes alltså inte 1983 utan för ett par år sedan). I denna tid när många band lämnar Myspace för att det är omodernt valde även Antichrist att skippa Myspace men anledningen var precis motsatt. För modernt. När skivkontraktet kom var det givetvis vinyl som gällde, men det blev för stort tryck om digital release så skivbolaget fick även göra en cd. En rolig iakttagelse i dagens samhälle där man har dömt ut cd’n som någonting ingen längre vill ha. Missa förresten inte Antichrist i Kristianstad på juldagen.

Det som inte riktigt går ihop i ekvationen är att alla dessa oldschool-band finns på Facebook. Ett socialt medium som tycks omöjligt att inte gå upp i oavsett hur "true" eller oldschool du är.

Muskelrock har satt en gräns på max 1500 besökare för att behålla den mysiga stämningen fast de kan sälja fler biljetter. Nymodigheter som hemsida existerar inte men dock Facebook. Som en sammanfattning vad det hela handlar om beskriver man på sin Facebook hur orkestrar (!) ska bära sig åt för att få spela. "Har du ett band som vill spela? Skicka musik på vinyl, Stereo 8 eller kassett till...". De tar emot mail men som en klockren avslutning står det "menar man allvar med att man vill spela så skickar man riktig post". Det går inte att tycka illa om Muskelrock. Kolla in klippet med våra lokala hjältar Portrait från Kristianstad när de gör Mercyful Fates "Black Funeral" på årets festival.Några som aldrig lär spela i de småländska skogarna är metalcore-banden som representerar den moderna sidan av hårdrocken. In Flames kan väl delvis räknas dit men inte riktigt, varken musikaliskt eller namnmässigt. Man ska nämligen helst ha ett namn som är längre än 15 bokstäver för att ha hittat helt rätt. Störst idag är Bring me the Horizon, som dessutom lyckats med en lång titel på skivan "There is a hell belive me I´ve seen it, there is a heaven let´s keep it a secret". Många band i denna genre har väldigt roliga namn som exempelvis Arsonists get all the girls, Iwrestledabearonce, I killed the prom queen och Take a worm for a walk week.

Kommer den alternativa hårdrocken för långt in i finrummet börjar hela genren dock att ha spelat ut sin roll, så låt oss verkligen hoppas att inte Amy Diamond gör sin egen personliga tolkning av Shinings "Fullständigt jävla död inuti".

1 kommentar: