tisdag 15 november 2011

Boy

Såg ni Tv-serien ”Flight of the Conchords” när den gick för ett par år sen? Den med de två halvt misslyckade musikartisterna Jemaine och Bret från Nya Zeeland som provar lyckan i New York. För några år sedan kom också filmen ”Eagle vs Shark” med Jemaine i en av huvudrollerna. Det var en rätt söt historia som gav mig en del skratt. Men under hela den här tiden har regissören Taika Waititi haft en idé om en historia baserad på sin egen barndom (löst baserad, får vi hoppas) – ”Boy” - och den finns att hyra på biblioteket nu. Taika Waititi har dessutom valt att spela pappan i filmen och det är verkligen ett läckert (eller sorgligt) porträtt av en far. Se trailern för filmen här:


Som så många barndomsskildringar sätter man ofta skrattet i halsen och skulle man tolka allting fullständigt bokstavligt så är det ju en riktigt tragisk historia. Men historien är berättad luftigt och med mycket värme och även om man inte växte upp i en liten ostkuststad på Nya Zeeland i en rivningskåk med en frånvarande, kriminell pappa, så finns det många härliga 80-talsglimtar för oss som minns 1984 när Michael Jackson var som störst.

Det finns fler sevärda filmer från Nya Zeeland: Whale rider, Krigarens själ, En ängel vid mitt bord, Pianot och Svarta änglar (den sistnämnda finns inte att låna på biblioteket, kanske var det ett VHS-ex som nu har fått gå till de sälla jaktmarkerna?).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar