torsdag 29 september 2011

Bibliotekets språkserie

Onsdag den 5 oktober drar Bibliotekets språkserie igång. Fyra föreläsningar på temat språk blir det under hösten. Först ut är Lars Melin - Dom bara pratar, om politikers språk och språkmissbruk.
Han menar att deras sätt att behandla det svenska språket i första hand inte är en fråga om retorik. Det är framför allt en fråga om styling, en fråga om extreme linguistic make over. Missa inte hans underhållande föredrag.

Onsdag den 19 oktober handlar det mer renodlat om retorik. Lunds första professor i ämnet på över två hundra år, Anders Sigrell, kommer att dela med sig av sina retoriska knep under titeln Retorik – konsten att välja språk konstruktivt.

Onsdag den 2 november är det dags för Ola Wikander att demonstrera sina färdigheter i Döda språk och levande historia.
Ett föredrag om de många och oväntade sätt på vilka vi kan lära oss av språkens och texternas historia, hur de ger oss tillgång till kultur, litteratur och mänskliga tankar från en period på över femtusen år.

Onsdag 23 november avrundar vi serien med Eva Österberg som kommer att tala om Tystnader i historien – ett mångtydigt fenomen. Eva Österberg har i år kommit med en uppmärksammad bok om Tystnader och tider: Samtal med historien. Hon diskuterar där bl a tystnader inom religioner, tystnad som straff och tystnad som en framkommenderad glömska i historien, men också tystnad som ängslan att tala i umgängeslivet eller tystnaden för att ge emfas åt talet.
Tid för alla föredrag är kl. 19.00
Plats: Kristianstads Konserthus Lilla sal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar