fredag 30 september 2011

Ny ledamot

Så har han då kommit, äntligen! Vår nya ledamot i Svenska Akademien - Birgitta Trotzigs ersättare. På stol nr 6 sitter numera Tomas Riad - filosofie doktor i nordiska språk vid Stockholms universitet. Han har också varit verksam vid Stanford University i USA, vid universitetet i Vilnius och gästforskade tidigare i år i Paris. Jag måste erkänna att för mig var det inget känt namn, men han kommer säkert att fylla sin funktion väl! Det man kan konstatera är dock att ännu en av de aderton är en man...

torsdag 29 september 2011

Bibliotekets språkserie

Onsdag den 5 oktober drar Bibliotekets språkserie igång. Fyra föreläsningar på temat språk blir det under hösten. Först ut är Lars Melin - Dom bara pratar, om politikers språk och språkmissbruk.
Han menar att deras sätt att behandla det svenska språket i första hand inte är en fråga om retorik. Det är framför allt en fråga om styling, en fråga om extreme linguistic make over. Missa inte hans underhållande föredrag.

Onsdag den 19 oktober handlar det mer renodlat om retorik. Lunds första professor i ämnet på över två hundra år, Anders Sigrell, kommer att dela med sig av sina retoriska knep under titeln Retorik – konsten att välja språk konstruktivt.

Onsdag den 2 november är det dags för Ola Wikander att demonstrera sina färdigheter i Döda språk och levande historia.
Ett föredrag om de många och oväntade sätt på vilka vi kan lära oss av språkens och texternas historia, hur de ger oss tillgång till kultur, litteratur och mänskliga tankar från en period på över femtusen år.

Onsdag 23 november avrundar vi serien med Eva Österberg som kommer att tala om Tystnader i historien – ett mångtydigt fenomen. Eva Österberg har i år kommit med en uppmärksammad bok om Tystnader och tider: Samtal med historien. Hon diskuterar där bl a tystnader inom religioner, tystnad som straff och tystnad som en framkommenderad glömska i historien, men också tystnad som ängslan att tala i umgängeslivet eller tystnaden för att ge emfas åt talet.
Tid för alla föredrag är kl. 19.00
Plats: Kristianstads Konserthus Lilla sal

tisdag 27 september 2011

Himmelsdalen

Daniel och Max är enäggstvillingar, men har växt upp på olika ställen och har i vuxen ålder nästan ingen kontakt med varandra. Daniel blir därför ytterst förvånad när han får ett brev från sin bror där denne ber honom att komma och besöka honom på en rehabiliteringsklinik i Schweiz. Max har alltid varit manipulativ och manisk och Daniel är glad att han nu verkar ha fått hjälp och bestämmer sig för att åka till Himmelsdalen, som platsen där Max befinner sig heter. Väl där häpnar han över platsens skönhet och hur väl och fritt allting är ordnat. Max verkar må bättre än på länge och Daniel gläds åt detta och att de nu kanske kan hitta ett sätt att närma sig varandra. När det efter några dagar är dags för Daniel att lämna Himmelsdalen ber Max honom om en tjänst. Han har affärer han måste avsluta, men får inte lämna kliniken under behandlingstiden, kan Daniel tänka sig att ta hans plats för några dagar? Daniel känner sig inte lockad av tanken, men går till slut med på förslaget. Dagarna går och Max återvänder inte. Daniel känner sig lurad och vad värre är ingen tror på honom när han försöker berätta att han inte är Max, och vad är egentligen Himmelsdalen för ett ställe? Det som först verkade vara världens lyxhotell visar sig under ytan vara något helt annat. Känslan blir allt mer klaustrofobisk och för varje kapitel får man fler pusselbitar som förklarar den skrämmande verkligheten och man undrar: hur ska Daniel ta sig ut??? Jag tänkte på Dennis Lehanes Patient 67 (även utgiven med titeln Shutter Island) när jag läste Himmelsdalen som är skriven av Marie Hermanson, det är något med den instängda, hemska känslan som är den samma. Vad är verklighet och vad händer i personernas fantasi? Spännande, ruggigt och mycket läsvärt!!

fredag 23 september 2011

Tyskt, tyskt, tyskt

Årets Bok- och biblioteksmässa har temat ”Tre länder – ett språk – Tyskland, Österrike, Schweiz”. För oss som inte är i Göteborg just nu, så kanske det kan passa bra att låna något av en tyskspråkig författare istället? Bernhard Schlink är en av mina favoriter. Han tillhör generationen som skriver en form av skuldlitteratur där andra världskriget kastar skuggor in i vår tid. Den filmatiserade ”Högläsaren” känner nog många till, men novellerna i ”Kärleksflykter : berättelser” och romanen ”Hemkomsten” gjorde ett ännu starkare intryck på mig. Utav de nyare författarna har jag i år bekantat mig med Juli Zeh genom dystopin ”Corpus delicti” som utspelar sig i en framtid där hälsoidealet har fått förtryckande dimensioner. Många av er känner säkert till årets tegelsten ”Tornet” av Uwe Tellkamp, en bok som visar DDR de sista åren innan muren föll. Boken är på ca 1000 sidor, men min pappa har nyligen tagit sig igenom dem och säger att det var värt det. Kanske kan den passa som årets julläsning?

Vill du få fler tyska tips? Klicka på länken som visar alla översatta romaner eller på den som visar böcker på originalspråk.

torsdag 22 september 2011

Liten frestelse

Macarons eller makroner är ett litet biskviformat bakverk med fyllning som har blivit väldigt populärt på sistone. När jag var i Köpenhamn i våras besökte jag ett konditori som hade en hel disk med makroner i blandade kulörer och smaker.
Kakans popularitet har naturligtvis resulterat i att det har kommit böcker om makronbakande – Anne Riggs, vars bok kort och gott heter ”Macarons”, och Mia Öhrn som har valt det mer frestande ”Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk”. Båda böckerna frossar i färgglada små läckerbitar med den ena fyllningen
godare än den andra.

Anne Riggs beskrivning av bakandet verkar inte särskilt svår medan Mia Öhrn samtidigt påpekar att det är ganska lätt att misslyckas. Men om man följer hennes tips och är noggrann kan vem som helst få till den perfekta makronen. Själv blir jag riktigt sugen på att sätta igång. Men efter att ha bläddrat genom båda böckerna inser jag att den verkliga utmaningen inte ligger i själva bakandet utan i att välja vilken sort jag ska baka.

tisdag 20 september 2011

Bästa bokvideo

Svensk Bokhandels hemsida hittar man snabbt samlade länkar för recensioner av aktuella böcker. Ett bra arbetsverktyg när man är bibliotekarie, men ett tips för alla som vill ha koll på vad pressen och bloggarna har tyckt om en speciell bok. Men en något mer spännande upptäckt på sidan var branschens pågående tävling där vem som helst får vara med och rösta fram årets bästa bokvideo! Av 49 inskickade förlagsbidrag har de utsett fem stycken vardera i tre kategorier: bästa bokvideo, bästa boktrailer och bästa barnboksvideo. Den som leder bästa bokvideo för tillfället är Madeleine Hessérus ”Staden utan kvinnor”, en suggestiv filmsnutt (av studenter på Diagonalakademin) där ovissheten förstärks av den småkusliga musiken och skapar ett ”another brick in the wall”-ögonblick när muren omsluter delar av Stockholm.


Det här är en bok som ändå står på min önskar läsa-lista (sedan jag läste Marianne Jeffmars recension i SvD), men efter att ha sett videon har den klättrat på denna lista! I en inte alltför avlägsen framtid har stridigheter mellan kvinnor och män i Stockholm lett till att en ringmur byggs upp som delar staden. Männen håller till i de norra delarna av staden och kvinnorna i den södra. Men det har också bildats en motståndsrörelse med fäste i skärgården. Jacob Hall tillhör en av männen i rörelsen som ger sig av på ett uppdrag i de norra stadsdelarna. Visst låter det skruvat, kusligt och rätt intressant? Boken står dessutom inne på Åhus bibliotek, bara att låna!


Vinnarna meddelas på årets Bokmässa, närmare bestämt fredagen den 23 september kl. 11. Så skynda på att rösta!

fredag 16 september 2011

Utanför ramen

Det händer att låntagare kommer till oss med lite av desperation i blicken och säger något i stil med: "Ge mig något bra att läsa, men inte deckare! Jag har läst allt i genren och nu orkar jag inte mer!" (Jag har inget emot deckare, ta det mer som ett exempel). Och då blir man ju glad som bibliotekarie eftersom man vet hur mycket läsvärt som finns på biblioteket; inte bara romanerna utan allt som finns i kategorierna barn och unga, historia, naturvetenskap, biografier m.fl.


Som vuxen är det kanske inte så ofta man styr stegen mot avdelningen för barn & unga, men där finns många bokupplevelser även för sådana. Är man t.ex. bildintresserad finns det många fina bilder att finna i sagosamlingarna och bilderböckerna. Somliga sagor och bilderböcker kan dessutom läsas på flera plan och som en vuxen läsare får ut mycket av. En sådan bilderbok tycker jag Kitty Crowthers Rotbarnet är. Hon är en stor diktare och har med Rotbarnet skrivit en fascinerande och poetisk berättelse illustrerad av fantasieggande och vackra bilder. Jag vill också ta tillfället i akt att tipsa om barn & ungas hylla Allåldershyllan. Här ryms böcker som till utseendet kan tas för vanliga bilderböcker men vars innehåll gör att de passar väldigt väl för läsare i alla åldrar. Med barn kan man efter läsning behöva resonera kring dessa böcker då de ofta har existentialistiska drag. Den läsning alla kategorier som har drabbat mig mest hittills i år är boken idiot! av Oscar K. och Dorte Karrebaek. Du hittar den på Allåldershyllan.


Det är kul och berikande att gå utanför sina vanliga läsramar, även om det emellanåt också är härligt att grotta ner sig i en speciell genre eller ett särskilt tema. Själv är jag precis som alla andra; jag dras till en viss sorts böcker medan det nog skulle vara bra om jag ibland försökte läsa något som jag vanligtvis inte skulle välja. Känner du också så? Eller har du kanske bara svårt att bestämma dig för vad du ska läsa? Då kan jag tipsa om bibliotekets "Överraskningsreservation", en tjänst till låntagarna som snart kommer att dra igång och som du inom kort kan läsa mer om på bibliotekets hemsida.

torsdag 15 september 2011

Naturfreaks

Igår avslöjade DN att den 34-åriga norrmannen Kristoffer Clausen som skrivit en bok om ett år i den norska vildmarken, i själva verket, under detta år, delvis bott på hotell i Sverige.
Detta faktum placerar Clausen i en lång och stolt tradition.
En av de första av litteraturens ädla vildar i litteraturen, Henry David Thoreau, bodde också på bekvämt avstånd från civilisationen, även om hans Skogsliv vid Walden ger sken av en man som dragit sig undan ute i vildmarken.
Sanningen om Thoreau var att den ensliga kojan som han bebodde fanns på bekvämt avstånd från föräldrarnas hus. När vildmarkslivet blev för påfrestande kunde han alltid gå hem och äta en bit, ta ett bad eller prata med sina vänner. Behövde han gå till tandläkaren så var det inte heller något problem.
Detta fråntar verkligen inte Skogsliv vid Walden något av dess litterära värde. Naturbetraktelserna har fortfarande samma charm, den milda civilisationskritiken samma giltighet och språket samma fräschör. Men man ska aldrig ta det som står mellan ett par bokryggar för någon absolut sanning. Litteratur är helt enkelt ofta bara lögn och förbannad dikt.

onsdag 14 september 2011

Mat för själen

Emmanuel Carrere: Mustaschen
Lucy Eyre: I döda filosofers sällskap
Jostein Gaarder: Spelkortsmysteriet
Maria Gripe: Tordyveln flyger i skymningen
Herman Hesse: Siddharta
Benjamin Hoff: Tao enligt Puh
Yann Martel: Berättelsen om Pi
Håkan Nesser: Flugan och evigheten
Mathias Nystrand: Hyperventil
Richard Ohlsson: Filosofi - från Sokrates till Tännsjö
Meg Rosoff: Justin Case
Antoine de Saint-Exupery: Lille Prinsen
Janne Teller: Intet

tisdag 13 september 2011

Marilyn Monroe

Det är väl få personer som det har skrivits så mycket om, spekulerats så mycket kring och som det finns så många bilder på och av som Marilyn Monroe. Alla vet vem hon var trots att det är nästan 50 år sedan hon dog. Alla har sin bild av henne och sin uppfattning om vem hon var. Min bild fördjupades när jag läsa Joyce Carol Oates roman Blonde där jag tyckte mig se människan bakom stjärnan på ett brutalt och nära sätt. Men Oates bok är en fiktiv berättelse, om än väldigt trovärdig och välskriven. Nu kommer boken med Marilyns egna ord på svenska med titeln
Fragment: dikter, dagboksanteckningar och brev. Boken innehåller hittills okända texter och textfragment skrivna av henne själv som minnesanteckningar, självbetraktelser, brev och dikter.
Andra böcker på biblioteket:
Barris, George, Marilyn 1995
Mailer, Norman, Marilyn 1973
Spoto, Donald, Marilyn Monroe 1993
Steinem, Gloria, Marilyn 1987
Filmer på biblioteket:
Bus stop
Hur man får en miljonär
(How to marry a millionaire)
I hetaste laget (Some like it hot)

måndag 12 september 2011

Sara Paborn




Jag har precis läst ut Släktfeber av Sara Paborn och det var en av de där böckerna som man verkligen känner en saknad av, när den är färdigutläst. Flera gånger satt jag och skrattade gott för mig själv på tåget, så att vissa medpassagerare kisade misstänksamt mot mig. Synd för dom att de inte satt med en lika bra bok i näven..! Ja, Släktfeber är en rolig bok men också allvarsam och igenkänningsbar. Läs recension av boken via länken: http://www.svd.se/kultur/uppsluppet-slaktdrama-med-allvarlig-underton_2610405.svd


Man kan också gå in och kika på Sara Paborns hemsida: http://www.sarapaborn.se/ där hon bland annat berättar om vad som inspirerar henn och ger boktips. Släktfeber är Saras debutroman och 2011 kom hennes uppföljare Tuppen och havet. Missa inte den heller, jag kommer sluka så fort jag får möjlighet!

torsdag 8 september 2011

Nine Eleven

På morgonen den 11 september 2001 kapades 4 amerikanska passagerarplan. Två av planen kraschade in i World Trade Centerns tvillingtorn medan det tredje flög in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Det fjärde planet missade sitt mål och färden slutade på ett fält någonstans i Pennsylvania. Totalt dog närmare 3000 människor i det som beskrivs som det största terrorattentatet i historien. På söndag är det 10 år sedan de ofattbara bilderna förmedlades via nyhetsmedierna. Under dessa år har det skrivits böcker och gjorts filmer om händelsen bl.a.:
Wolfgang Hansson, "Dagen då terrorn förändrade världen"
Lennart Pehrson, "Ni har klockorna - vi har tiden" : USA tio år efter 11 september"

Lawrence Wright, "al-Qaida och vägen till 11 september"



” United 93” är en verklighetsbaserad film om vad som hände med det fjärde planet. Det var det enda där passagerarna gjorde motstånd och därmed räddade de också liv. På platsen för kraschen finns nu ett minnesmärke.

onsdag 7 september 2011

Jorden runt med deckare

Dags att kura ihop sig och läsa nu när det är nästan höst? Mord och ond bråd död finns på alla jordens kontinenter:

Afrika
Henning Mankell: Teabag

Sven Westerberg: Andras väg har rastplatser i solen
Deon Meyer: Devils peak
Alexander McCall Smith: Damernas detektivbyrå (finns också som film)

Amerika
Guillermo Arriaga: En svag doft av död
Giles Blunt: Fruset offer
Jan Mårtenson: Mord i Havanna
Karin Slaughter: Fraktur
Joseph Wambaugh: Hollywood station

Asien
Boris Akunin: Vinterdrottningen
Colin Cotterill: Den motvillige kommunisten
Jason Goodwin: Eunuckens gåta
Matt Rees: Morden i Betlehem
Diane Wei Liang: Jadeögat

Australien
Will Elliot: Cirkus Pilo
Kate Morton: Den glömda trädgården
Peter Temple: Mörk kust

Europa
Claude Izner: Mordet i Eiffeltornet
Marek Krajewski: Vålnader i Breslau
Jo Nesbö: Smärtans hus
Andrea Maria Schenkel: Mordbyn
Per Erik Tell: Olof, Ture, Ture


tisdag 6 september 2011

Festival -11

Årets biblioteksurladdning är över. Åtminstone om man bor i Kristianstads kommun. Jag läste precis Sune Johannessons rapport över bokfestivalen och slogs av hur mycket den rymde. Han nämner bara en programpunkt som jag också besökte, nämligen den unga poeten Jenny Wrangborg som läste feministiska arbetardikter från vårt 00- och 10-tal. Dikten jag minns mest var dock inte politisk utan var skriven till en kompis vars syster dog. ”I den här dikten” lever fortfarande systern. Så starkt och fint att skapa ett undantag för döden, en plats där den inte finns. Dikten vann P3 Stars poesitävling 2009. Lyssna på den här och låna hennes diktsamling ”Kallskänken” hos oss på biblioteket.

Likt en rockfestival blandar bokfestivalen högt och lågt, kändisar och doldisar. Det är svårt att hinna mellan scenerna och kanske ännu svårare att få i sig en bit mat. Här fanns comebacken/kultbokningen (Magnus Dahlström), den heta bokningen på för liten scen (Oline Stig på caféscenen) och genreöverraskningen (urban fantasy av Nene Ormes) i en härlig röra. Det är bara att tacka för alla oväntade inslag man fick tillfälle att vara med om och börja längta till nästa bokfestival (men missa för allt i världen inte all annan programverksamhet som biblioteket har – höstprogrammet är snart på plats!).

torsdag 1 september 2011

Lars Gustafsson på Bokfestivalen

Herr Gustafsson själv kommer till Bokfestivalen. Missa inte det unika tillfället att lyssna på en av landets allra mest egensinniga författare. Hans produktivitet är häpnadsväckande och spänner över det mesta från lyrik, romaner, science fiction, essäer, böcker om filosofi, matematik, hembygden och debattböcker. Finns det något ämne som detta universalsnille står främmande för?
Ska man tro Herr Gustafssons familjebok: Realencyklopedi & Konversationslexikon, så finns det inte det.


Det är en underbart underhållande bok där Lars Gustafsson tillsammans med hustrun Agneta Blomqvist gör nerslag i stort och smått, exempelvis; detektivhistorier, elektriska fiskar, obscena ortsnamn, labyrinter, samliv, semlor och mycket annat. Sammanlagt 267 uppslagsord finns det att botanisera bland. Infallsvinklarna är annorlunda och alltid underfundiga. En rolig bok att bläddra i och svår att lägga ifrån sig.
Lars Gustafsson framträder på Konserthusets stora scen, fredag 2 sept. kl. 17.30.