måndag 14 februari 2011

The Felice Brothers

När man ser de fyra kufarna som kommer vandrande på omslaget till bröderna Felices första "riktiga" platta, kommer man osökt att tänka på gamla The Band, och det är ungefär så de låter också. Det handlar om akustisk musik med stövlarna djupt nerkörda i den amerikanska myllan; folkmusik, blues, rock och country i skön blandning. När sedan Ian Felices röst låter lika plågad som Bob Dylans blir ju likheterna ännu mer uppenbara. Och det var faktiskt i brödernas hemtrakter kring Woodstock som Dylan och the Band en gång spelade in de klassiska låtar som blev både "The Basement Tapes" och "Music from Big Pink". Det är i den traditionen The Felice Brothers verkar, i det vi brukar kalla americana.


Balladerna dominerar på "Tonight at the Arizona", musiken släpar sig makligt fram och det finns en behaglig låt-gå-attityd över alltihop. I tredje låtens inledning smäller det till rejält i högtalarna och man tror att det är något fel på CD:n. Men det är lugnt, bara blixten som slog ner i den gamla övergivna teaterlokal där inspelningen ägde rum. När låten fortsätter hör man också åskan mullra ett bra tag.

De är annars inga muntergökar, och texterna handlar gärna om depressionstiden i USA, men de livar upp plattan med ett par mer fartfyllda covers.


Lite mer fart är det också på nästa platta, där musiken förfinats och stilen blir mer varierad med dragspel, piano och lite fiol. Textmässigt är man kvar i the great depression, men här finns lite roligare låtar också, som "Frankie's Gun" och "Whiskey in My Whiskey" (även om den senare handlar om ett svartsjukemord.) Det är alldeles förskräckligt bra!

Den tredje plattan, Yonder is the Clock, kom förra året och är återigen mer stillsam, med fina berättande texter om USAs undersida. En av textförfattarna, trummisen Simone Felice, är förresten en erkänd romanförfattare också! De dåliga nyheterna är att han nu har lämnat bandet för att starta eget. Vi får se hur the Felice Brothers löser det.

Tills vidare får vi nöja oss med de här tre plattorna och de kommer att räcka länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar