måndag 28 februari 2011
Peter LeMarc
För det finns ju undantag! Av någon anledning är det inte lika dyrt att snygga upp till exempel Kents gamla låtar. För ett par år sedan gav de ut en box med samtliga album, massor av bonuslåtar och en snygg bok, till det facila priset 400 spänn! I fjol gjorde the Refreshments samma sak. Nu har också gamle Peter LeMarc samlat sig, och han har tagit i rejält.
I boxen Starkare än ord hittar man samtliga elva album från starten 1987 och fram till häromåret. Dessutom ett nytt liveinspelat dubbelalbum, en DVD med 10 musikvidor, en CD-singel, en karaoke-DVD (!), massor med bonuslåtar och ett nyskrivet infohäfte. Ett halvår efter utgivningen finns den att köpa för 399 spänn. Ja jädrar i det!
Hur låter det då? Jo tack, ljudet är ordentligt uppdaterat och det låter bättre än någonsin. Visserligen lider hans 80-talsalbum fortfarande svårt av just 80-talet; produktionen är tidstypiskt syntig och burkig och trist. Men det tar sig på 90-talet, då ju också mannens största succéer kom: Sången dom spelar när filmen är slut och Det finns inget bättre. Här vimlar det av hits och han bevisar sin storhet som låtskrivare och textförfattare. Visserligen har man hört samma gamla historia rätt ofta vid det här laget, men man lyssnar ändå. Det går liksom inte att låta bli.
Min egen favorit är Nio broars väg, ett riktigt starkt album från 1997, där den första hälften av låtarna är rena knockouten. Men efter detta kom det mest att handla om scenskräck, prestationsångest och panikattacker. Först sex år senare kom han tillbaka, för att försvinna igen utan att nån riktigt la märke till honom.
Nu börjar han väl få ordning på tillvaron och på musiken (det senaste albumet blev en stor framgång) och han lär vara här för att stanna.
Den som inte orkar släpa hem hela den här boxen kan fortfarande låna de flesta av plattorna separat, eller kanske satsa på dubbel-CDn Klassiker med alla de största låtarna.
Yarden - en berättelse
Många tillbakablickar görs till uppväxten och vännerna kring Värnhemstorget och den schizofrena mamman och den frånvarande pappan, som har lämnat familjen och kommit upp sig i samhället och inte längre vill kännas vid sina barn. Det handlar om identitet: ”Det blir så ibland; plötsligt befinner du dig i sammanhang som är orimliga och efter ett tag har du vant dig vid det omöjliga, vid det hopplösa. Du är människa och försöker överleva. Du använder alfabetet. Du längtar bort eller hem. Det spelar egentligen ingen roll. Du krossas av dig själv, av dina val och tillkortakommanden. Du är på väg och vet att du ingenstans skall.”
Jag tycker Yarden är en otrolig viktig bok om arbetet och klassamhället. Det är en mörk berättelse som ändå på något sätt är hoppfull. Lundberg visar på människans otroliga förmåga att överleva, en inre styrka och strävandet efter att vara någon och att betyda något. 2010 tog Kristian Lundberg emot Ivar Lo Johanssons personliga pris för sin bok Yarden - En berättelse, och han är väl värd det.
onsdag 23 februari 2011
Realisation
Vad är då en bokrea? Saxat ur Nationalencyklopedin:
realisation, rea, inom ekonomin utförsäljning av bl.a. varor till väsentligt nedsatt pris under en begränsad period i syfte att t.ex. minska lagret eller för att rensa det från säsongsmässiga
varor.
Charlotte Wiberg tipsar i Sydsvenskan - Rean en kärleksaffär med Internet (i skrivande stund ännu ej på nätet?) om följande reaböcker:
För vuxna:
Mario Vargas Llosa:Bockfesten
Nina Hemmingsson:Jag är din flickvän nu
Steve Sem-Sandberg:De fattiga i Lodz
Katarina Frostensson:Staden
Klassikerserien: Uppväxtklassiker
Helle Helle: Ner till hundarna
För barn:
Lennart Hellsing: ABC
Pija Lindenbaum: Siv sover vilse
Jan Lööf: Vem matar djuren?
Jon Salmson: Tam tiggarpojken
DN
Svd
Kristianstadsbladet: Mindre men viktig rea
Tipsa gärna om dina egna reafavoriter i kommentarerna!
tisdag 22 februari 2011
Smakprov
Så över till den musik som jag egentligen skulle tipsa om. James Blake är indie, soul, dubstep, electronica och ovanpå det experimentell. (Eller med andra ord: skivan väger mer än väl upp inköpet av Roxettes ”Charm school” till biblioteket...) Rösten lutar ibland åt Antony & the Johnsons, men så är han också gospeltränad. Detta är musik som kräver sin lyssnare, men som också verkligen ger något tillbaka. Råglimpa med kli för den som brukar äta franskbröd. För att över huvud taget få er att låna skivan så blir smakprovet denna gång den mest tillgängliga låten, Feists ”Limit to Your Love”. Helt makalöst underbar tolkning.
Från en skönsjungande yngling till en annan: James Blake fick mig att låna hem Owen Palletts ”Heartland” som kom för ett år sen. Den unge kanadensiske violinisten kallade sig förr Final Fantasy, men bytte när det hela tiden förväxlades med spelet… Skivan har han spelat in tillsammans med Pragfilharmonikerna och delar av Arcade Fire, det hörs och det låter väldigt bra (till skillnad från projekt som framkallar rysningar där stråkkvartett får göra coververisoner av pop- och rockmusik)! ”Lewis Takes Off His Shirt” är inte mitt favoritspår på skivan, men ett av de få som inte bara har ett liveklipp på Youtube. Det ger också en bra bild av hur skruvad och fenomenal skivan är.
fredag 18 februari 2011
Nytt
Klas Åmark : Att bo granne med ondskan : Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen
Eva Gabrielsson : Millennium, Stieg & jag
Niklas Ekdal med Inga-Britt Ahlenius: Mr Chance : FN:s förfall under Ban Ki-moon
Och så en som är under inköp (men det går bra att reservera den redan nu): Daniel Domscheit-Berg : WikiLeaks : historien bakom sajten som förändrade en hel värld
Håll tillgodo!
torsdag 17 februari 2011
Kaputt
Han var kosmopolit, arméofficer i den italienska armén, diplomat, journalist, fascist, kommunist, opportunist och författare till den säregna reportageboken Kaputt, som utkom första gången på svenska 1948 i en förkortad utgåva. 2010 kom en fullständig version.
Boken tar sin början i det bleka kvällsljuset en septemberkväll på Waldemarsudde i Stockholm där Malaparte sitter och konverserar prins Eugen. På avstånd hörs ljudet av hästar på Gröna Lund. Och Malaparte minns hästarna i Ladoga, de fastfrusna. En slingrande berättelse, en helvetesvandring genom krigets fasor tar sin början.
Malaparte rör sig i de tyska truppernas kölvatten, han besöker ghettot i Warszawa där han bokstavligen kliver över lik på gatorna, han dinerar med den tyske generalguvernören i Polen, Hans Frank, som presenterar sig som "Kungen av Polen". Middagskonversationen slår alla rekord i cynism och arrogans. I ena stunden lägger Frank ut texten om hur judarna i ghettot trivs i smuts och trängsel eftersom det hör till deras natur, i den nästa spelar han preludier av Chopin. Det tyska herrefolkets fasoner fyller Malaparte med fasa.
Eller är det en efterhandskonstruktion? Kunde han verkligen sitta bland dessa nazikoryféer och hävda att Hitler var feminin. Därav Hitlers skräck. Därav den tyska skräcken för svaghet som förvandlades till hat och revanschlusta.
Det är en av Malapartes teser. Själv gör han en helvetesvandring genom kriget, ser pogromer i Rumänien, de fastfrusna hästarna i Ladoga, pratar med tvångsrekryterade judiska flickor på en soldatbordell i Ukraina, badar bastu med Himmler i Karelen och leverar ett nidporträtt av Mussolinis förtrogne, den inbilske kvinnokarlen greve Galeazzo Ciano, som för en nutida läsare förefaller förvillande lik en viss aktuell italiensk potentat.
Kaputt är onekligen en av de märkligaste av alla böcker om andra världskriget.
onsdag 16 februari 2011
Små små ord av kärlek
tisdag 15 februari 2011
Nicholls: En dag
Därefter får vi träffa dem en gång om året de följande tjugo åren, alltid den 15 juli. Antingen är det genom Emmas eller Dexters ögon som vi får se var i livet han/hon befinner sig och hur han/hon mår. Ibland får vi även veta lite om den andre. För jo, de håller fortfarande kontakten med varandra och träffas då och då. Båda ser den andre som sin bäste vän och den i världen de verkligen kan lita på, men ändå tar de aldrig sin vänskap riktigt på allvar.
Efter några år av velande och framtidsnoja blir Emma lärare med författardrömmar och Dexter slår igenom som programledare på TV och lever ett hektiskt nöjesliv som halvkändis. De befinner sig båda i London, men deras världar ser helt olika ut. Åren går och livet ger dem båda sina törnar och det är en resa vi får följa med på som bjuder på många skratt, sorg och vemod, helt enkelt livet och kärleken. Hur det går? Nej, det avslöjar jag inte. Det vore att förstöra läsnöjet för dig som har denna bok kvar att läsa.
måndag 14 februari 2011
The Felice Brothers
Nedstörtad ängel - Per Olov Enquist
I förgrunden står Pasqual Pinon som beskrivs som ett monster som är född med två huvuden, det andra huvudet tillhör en kvinna – Maria. De blev upptäckta i en gruva i Mexico februari 1922 av cirkusdirektören John Shideler som gör dem till en del av sitt cirkussällskap. Jag kan inte annat än fascineras av detta tragiska öde och absurda relation som Pascal och Maria delar. Enquist lyckas skildra det med glödande ord som går rakt in i magen på läsaren – ”Hon infångad i hans huvud, han infångad i hennes. Infångade i varandra levde de tätt intill den yttersta gränsen, deras äktenskap var ett tillstånd inte utöver det vanliga, men kanske tydligare. Hela sitt liv bar han henne, först med raseri och hat, sedan med tålamod och resignation, till sist med kärlek”.
Som parallell berättelse finns relationen dels mellan en person som benämns K och hans hustru, och mellan paret Brecht och Ruth Berlau, men såvitt jag förstår kände inget av dessa par varandra eller hade någon koppling till varandra. Mest utrymme ges till K och hans hustru, som också har en relation till ”jaget” i romanen. Relationen dem sinsemellan är otydlig, men ”jaget” har känt K och hans hustru i tjugo år. K är läkare vid rättspsykiatriska kliniken i Uppsala, sedan några år skild från sin fru men romanens jag berättar att ”i viss mån kan man se henne som hans patient vilket ju är en pervers situation (…) Själv är jag övertygad om att hon är fullständigt frisk, det är deras förhållande som är egendomligt. Han kan inte göra sig fri ifrån henne”. K:s hustru ringer honom regelbundet, men utan att säga något. Paret har en slags ordlös kommunikation och hon kommer ibland till sjukhuset, där de älskar i källaren. Till historien hör att K:s hustru efter att de har skilts inlett ett förhållande med en ung pojke, en mördare som hon till att börja med läst om i tidningarna och därmed blivit besatt av och sökt upp, vilket ska visa sig få ödesdigra konsekvenser. Relationen mellan Brecht och Ruth är vag, likaså vilka de egentligen var, men Ruth har till slut hamnat på sinnessjukhus där Brecht besöker henne. Deras kärlek beskrivs som att hon är beroende av honom bara lever genom honom. Till slut blir Ruth inte någonting annat än ett ormskinn.
Titeln på romanen – Nedstörtad ängel – syftar på en sekt med djävulsdyrkan som trosföreställning och som Pasqual Pinon går med i de sista åren av hans liv. Församlingen består av mestadels missbildade människor och de dyrkar satan som ”blivit störtad från himlen, ned till människorna, och där hade han förblivit. Så hade han blivit de utstöttas helgon (…) människornas gud” .
Nedstörtat ängel är en stor roman där varje ord och mening verkar genomtänkt och skimrar med dess insiktsfullhet. En bok att läsa om och om igen.
torsdag 10 februari 2011
Söta saker
Kakbloggaren och journalisten Therésia Erneborg har gett ut sin första bok, ”Söta saker”, där hon har samlat sina favoritrecept, både snabba och långsamma. Hon blandar tradition och modernt och boken har lite retrokänsla. ”Death by chocolate” (en superchokladkaka med glasyr), och ”Chokladmarmelad” är några recept som jag kommer att att testa, kanske redan i helgen…
I eftermiddag tänker jag baka ”Miljonärskakor” som är en kakvariant av Twix med en kexbotten, ett kolalager och sen choklad på toppen. Låter det gott så har du receptet här:
Till botten:
3 3/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl smör, tärnat
Till glasyren:
onsdag 9 februari 2011
La Danse
tisdag 8 februari 2011
Egypten/Tunisien
Inetmedia har just nu fokus på landet, liksom många dagstidningar, i pappersform eller via Mediearkivet, Presstext, Artikelsök och Library Press Display. För mer bakgrund om landet, se Nordiska Afrikainstitutet eller Mölndals länkbibliotek.
Databasen Landguiden, via Utrikespolitiska Institutet, är också ett bra ställe att få bakgrundsinformation. Det är en betaldatabas, men du kommer åt den via biblioteket. Vi prenumererar även på deras tidskrift Internationella Studier och informationsbroschyrerna om Världspolitikens dagsfrågor.
Kartor över området, som den på det här blogginlägget, kan du hitta på Perry-Castañeda LibraryMap Collection.Du kan även följa utvecklingen i Egypten direkt via t e x Bambuser och CitizenTube (videosnuttar),Twitter och via crisisresponse hos den stora, stora sökmaskinen...
fredag 4 februari 2011
På andra våningen...
torsdag 3 februari 2011
Under antaget namn
I en underbart komplicerad och infallsrik bok, Mask – litteraturen som gömställe, borrar författaren, och tillika förläggaren, Kristoffer Leandoer sig djupt ner i dessa intrikata frågor. Dock gör han det på ett läsvänligt och medryckande vis.
Om man till äventyrs trodde att pseudonymer var något som mest användes förr så tror man helt fel.
Visst fanns det en tid då kvinnor inte kunde ge ut böcker utan att riskera att bli skandaliserade som George Sand (Aurore Dudevant), eller Ernst Ahlgren numera känd under sitt riktiga namn Viktoria Benedictsson, eller där innehållet kunde vara så kontroversiellt att man föredrog att dölja sin rätta identitet som i fallet med Pauline Reage författaren till den skandalomsusade romanen Historien om O. Den sistnämnde har Leandoer inte med i sin bok annars speglar han alla upptänkliga aspekter av den kurragömmalek som nästan alla författare ägnar sig åt. Här finns allt från Józef Teodor Konrad Korzeniowskij som insåg att ingen människa i England skulle läsa en bok av någon med ett så långt och krångligt polskt namn varför han helt sonika ändrade det till Joseph Conrad. Alltså av kommersiella skäl. Nom de guerre har alltid varit vanliga och frågan är väl om inte Voltaire får räkna sig dit. Han hette egentligen François-Marie Arouet.
De pseudonymerna som bevaras hemliga längst, som Baldersson eller Tim Davys, ännu inte avslöjade, får en särskild lyster. Därför var det en besvikelse när Lars Kepler ganska snart efter lanseringen avslöjades som författarparet Ahndoril. Ett exempel på hur en pseudonym kan fungera som marknadsförare för att väcka uppmärksamhet.
En av litteraturhistoriens mest komplicerade pseudonymhärvor stod den franske författaren Romain Gary för. Han var för övrigt döpt till Roman Kacew som blev Gary Kacew när han kom som flykting till Frankrike, och sedermera Romain Gary de Kacew för att landa i Romain Gary, det namn som han gjorde sig en lysande litterär karriär under. Det hindrade honom inte från att använda ett flertal andra pseudonymer, den mest kända: Emile Ajar. När denne fick goncourtpriset var Gary tvungen att övertala ett kusinbarn att inträda i rollen som författare. Naturligtvis fick denne ett eget liv, ville skapa sig en egen biografi och Gary som redan fått priset, som ingen enligt reglerna kan få två gånger, tappade kontrollen över situationen. Det slutade med att han satte sig en kula för pannan.
Det här med namn är inget man ska ta lätt på.
onsdag 2 februari 2011
Det goda samtalet är den bästa medicinen
En bra och viktig bok, inte bara för sjukvårdspersonal...
tisdag 1 februari 2011
A Day in the Life of The Beatles
En del av bilderna har man sett förut, som t ex den där Paul sitter djupt försjunken med hakan lutad på sina knäppta händer och den på en massa okända människor bakom ett staket där de kända ansiktena blandas med de okända.
Boken inleds med ett förord av Paul McCartney och en kort berättelse av bokens fotograf, och båda beskriver vilken fantastisk dag det var och hur förvånade de båda blev över resultatet och magin i bilderna. Därefter är det inte fler ord utan bilderna talar för sig själva. Där är bilder i färg och i svartvitt, på alla fyra och på var och en.
Nostalgi? Ja, absolut!