tisdag 8 februari 2011

Egypten/Tunisien

Med tanke på hibiskusrevolutionen i Egypten tänkte undertecknad tipsa om några källor du kan använda för att ta del av information om det som händer i Egypten just nu:
Inetmedia har just nu fokus på landet, liksom många dagstidningar, i pappersform eller via Mediearkivet, Presstext, Artikelsök och Library Press Display. För mer bakgrund om landet, se Nordiska Afrikainstitutet eller Mölndals länkbibliotek.

Databasen Landguiden, via Utrikespolitiska Institutet, är också ett bra ställe att få bakgrundsinformation. Det är en betaldatabas, men du kommer åt den via biblioteket. Vi prenumererar även på deras tidskrift Internationella Studier och informationsbroschyrerna om Världspolitikens dagsfrågor.

Kartor över området, som den på det här blogginlägget, kan du hitta på Perry-Castañeda LibraryMap Collection.

Du kan även följa utvecklingen i Egypten direkt via t e x Bambuser och CitizenTube (videosnuttar),Twitter och via crisisresponse hos den stora, stora sökmaskinen...

Kända egyptiska författare är bland annat Nobelpristagaren Naguib Mahfouz: Sorl över Nilen, Ala Al-Aswani: Yacoubians hus och Nawal Él Sadawi: Den stulna romanen. Låna och läs!
Jasminrevolutionen i Tunisien pågår även den, men är lite i medieskugga just nu. Claude Kayat är en författare du kan läsa, som är därifrån. Han bor numera i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar