torsdag 10 februari 2011

Söta saker

Kärleksmums : 101 söta favoriter” är en underbar bok för alla kakmonster. Emma Hamberg och Anette Rosvall blandar allt från enkla efterrätter till tårtor och godis. Vad sägs om recept som ”Anettes chokladmoussetårta ifrån himmelen” eller ”Glasstårta del maffo”. De läckra bilderna gör att jag bara vill ut i köket och skapa mästerverk.

Kakbloggaren och journalisten Therésia Erneborg har gett ut sin första bok, ”
Söta saker”, där hon har samlat sina favoritrecept, både snabba och långsamma. Hon blandar tradition och modernt och boken har lite retrokänsla. ”Death by chocolate” (en superchokladkaka med glasyr), och ”Chokladmarmelad” är några recept som jag kommer att att testa, kanske redan i helgen…

I eftermiddag tänker jag baka ”Miljonärskakor” som är en kakvariant av Twix med en kexbotten, ett kolalager och sen choklad på toppen. Låter det gott så har du receptet här:

Till botten:
3 3/4 dl vetemjöl

1 1/4 dl smör, tärnat
knappt 1 dl farinsocker, siktat

Till glasyren:
4 msk smör
knappt 1 dl farinsocker
knappt 4½ dl kondenserad mjölk på burk
150 g ljus blockchoklad

Gör så här: Sikta ner mjölet i en skål och arbeta in smöret med fingertopparna till en smulig deg. Tillsätt sockret och arbeta samman degen. Tryck ut degen i en smord kakform, 23 x 23 cm och pricka den med en gaffel.Grädda i 190 grader i 20 minuter, tills kakan är ljust guldgul. Låt den svalna i formen. Häll smör, socker och den kondenserade mjölken i en teflonkastrull. Värm på svag värme och rör hela tiden med en träslev till smeten kokar upp. Sänk värmen och värm ytterligare 4-5 minuter till glasyren är ljusgul och släpper kastrullens kanter. Bred ut glasyren jämnt över kaklagret och låt kallna. När glasyren stelnat (den måste kall), smält den ljusa chokladen i vattenbad eller i micron. Bred den smälta chokladen över glasyren och låt stelna på kall plats. Skär kakan i bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar