måndag 17 januari 2011

KORT

Gruppen Lambchop har beskrivits som "Nashville's most fucked up country band", men någon riktig country har de väl egentligen aldrig spelat. När frontmannen Kurt Wagner nu ger sig på ett nytt projekt blir det däremot country så att det står härliga till. Detta är inte alt. country eller countryrock. Det är gammal hederlig country & western.

Hans nya samarbetspartner, den betydligt yngre Cortney Tidwell, har en stor och stark countryröst som väl balanserar Kurts typiska karga mumlande. Låtarna hämtar man från det lilla skivbolaget Chart Records, som Cortneys farfar drev i början av 70-talet. Inte en hitlåt så långt örat når, men ändå fint utmejslade små stycken som står sig väl än idag, särskilt i den här lysande produktionen. Det är en bedrift i sig att skapa något så modernt ljudande av det här låtmaterialet.

Sentimentalt blir det; det hör ju till genren. Låttitlar som "He's only a memory away", "Who's gonna love me now" och "Incredibly lonely" ger en fingervisning. Det är musik att gråta en skvätt till, och ändå känns den upplyftande. Den sistnämnda låten finns att ladda ner gratis. Bara klicka på rubriken ovan. Och låna gärna lite Lambchop också, till exempel dubbelattacken "Aw come ON" och "No YOU come on". Det är musik i en egen genre, som vi väl får kalla "fucked up country" då, i brist på annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar