torsdag 13 januari 2011

”Because it is there”

Så svarade George Leigh Mallory på frågan om varför han ville bestiga Mount Everest. Jeffrey Archers ”Drömmen om Everest” är inspirerad av Mallorys liv. En spännande berättelse om mannen som var den förste som bestigit världens högsta berg. Eller gjorde han aldrig det? Mallory var prästsonen som hade klättring i blodet. Han studerade historia och tog arbete som lärare. Han gifte sig med sin stora kärlek, Ruth, och de fick 3 barn. Men det är hans andra stora kärlek, bergsbestigning, som upptar den största delen i boken.

Efter att Scott hade blivit snuvad på första platsen i kapplöpningen mot sydpolen var det viktigt för Kungliga geografiska sällskapet att placera en engelsman på världens tak. Mallory valdes som klätterledare och 1922 var den brittiska expeditionen på plats vid det 8 848 meter höga berget. Men vädret var dåligt och förutsättningarna fruktansvärda, de kunde bara vänta på att det skulle spricka upp. Så blev det plötsligt klart väder och Mallory bestämde sig för att göra ett toppförsök. De kom inte långt förrän en lavin svepte fram och 7 av de inhyrda sherporna omkom. En tragedi som Mallory aldrig kom över och han lovade att aldrig mer sätta sin fot på berget. Men han blev övertalad att göra ett sista försök och 1924 befann han sig åter vid foten av Everest. Mallory hade lovat sin hustru att när han nådde toppen skulle han lämna fotot av henne som han alltid bar med sig. Den 8 juni gav sig Mallory och den unge Andrew Irvine sig iväg för ett sista toppförsök. En klätterkollega såg två små figurer avteckna sig mot horisonten ungefär 180 meter från toppen innan de försvann in i ett dimmoln. Vad som sedan hände är bara spekulationer och Jeffrey Archer har sin version. Det råder dock inga tvivel om att båda dog, men hade de nått toppen innan dess? Det skulle dröja till 1953 innan en viss Edmund Hillary lyckades ta sig ända upp och ner igen.
1999 hittades Mallorys välbevarade kropp högt uppe på berget. I hans plånbok fanns bl.a. brev och anteckningar men inget fotografi av Ruth.

1 kommentar:

  1. Tack för tipset. En mycket bra bok rekommenderas
    varmt.

    SvaraRadera