måndag 31 januari 2011

Kärlekens raseri - Ian McEwan


Då en låntagare för en tid sedan lämnade tillbaka en roman på biblioteket där jag arbetar, läste jag baksidestexten på romanens baksida, mest av en slump. Boken som plötsligt kom i mina händer en regnig höstdag i november var Kärlekens raseri av Ian McEwan. Jag bestämde mig för att läsa och det visade sig vara ett mycket bra beslut. Visst är det något speciellt med att bara ta en bok sådär, utan att ha riktigt koll, och som sedan resulterar i en riktig läsupplevelse?! Romanen ifråga visade sig också, efter lite efterforskningar, vara en av de mest omtalade engelska romanerna under 90-talet, och har dessutom filmatiserats. Där ser man. Ibland får man bryta sina vanliga läsmönster och chansa!

Ian McEwan är en engelsk författare född 1948 som numera bor i London. I början av sitt författarskap, under 70-talet, blev hans novellsamlingar och romaner omtalade för dess chockerade inslag (såsom incest och rituellt våld). Men från och med någon gång under 90-talet fick författarskapat en annan riktning. Då började han nämligen gräva i moralens dilemman. Och det är just vad McEwan sysslar med i Kärlekens raseri. I bokens öppningsscen ger sig det äkta paret Clarissa och Joe ut på vad de tror är en romantisk picknick i naturen, men detta avbryts abrupt av att en luftballong som har slitit sig plötsligt dyker upp. I korgen finns den lilla pojken Harry. Fem män inklusive Joe, som alla befinner sig i närheten av ängen där luftballongen dyker upp, ser ballongen och springer till undsättning. Efter att ha kämpat ett bra tag lyckas de alla hänga sig fast i ballongen och pojkens räddning är nära. Men så släpper någon, och en efter en, inklusive Joe, och männen faller mot marken. Utom en. Mannen som hänger kvar seglar uppåt med ballongen och pojken. Tragedin är ett faktum. Vem var det som släppte först? Alla skyller på varandra.

Öppningsscenen som McEwan bygger upp är fantastisk spännande, och även om jag nästan med betoning på nästan, har avslöjat öppningsscenens utgång är jag säkra på att ni ändå kommer att krampaktigt vända blad efter blad i den här scenen och att ni kommer fortsätta med det genom hela romanen. Detta är nämligen bara början på en dramatisk händelseutveckling som kommer ställa Joes liv på sin spets. En av dessa män som är med vid ballongfärden är nämligen Jed Parry, som blir sjukligt besatt av Joe och börjar invadera hans liv genom att bland annat förfölja honom. Och detta på ett sätt som får Joe att fullständigt tappa kontrollen över sitt liv och ställer hela hans tillvaro på kant. Det är en stark berättelse som både är spännande och insiktsfull.

Andra böcker som Ian McEwan blivit uppmärksammad för är t.ex. Amsterdam från 1998 med vilken han vann det ansedda Bookerpriset; Försoning från 2001 och nu senast Hetta från 2010 som fick fina recensioner.

fredag 28 januari 2011

Paisley mönstrade skjortor


För mycket länge sedan på ett pojkrum i Motala väcktes en livslång förälskelse (med en kort paus) till ett popband från Australien. I ett popprogram på Sveriges television visades en suddig och kornig psykedelisk livevideo med The Church. De framförde låten Unguarded moment, detta förändrade mitt liv totalt. (Det kan fortfarande gå ilningar längst ryggraden när jag hör den.) Jag började klä mig uteslutande i paisley mönstrade skjortor i likhet med bandets medlemmar och basisten Steve Kilbey blev som en ikon för mig. Han spelade bas, vilket även jag gjorde i olika källarbandskonstellationer. Bandet hade två stora världshitar, den ovannämnda och Under the milky way, vilken Kilbey faktiskt gjorde ihop med Pink Champagne medlemmen Karin Jansson.

När vinylskivorna blev cd-skivor och när paisley skjortorna åkte in i garderoben för att stanna där och när basen lades på hyllan, försvann också The Church tillfället hur mitt liv. Den sista skivan jag köpte var
Magician Among The Spirits (1996). Tills jag nyligen köpte samlingsskivan Deep In The Shallows: The Classic Singles Collection. Det är lika bra nu som det var då och det roliga är att de fortfarande spelar ihop, samma medlemmar som då, förut drummisen som de har bytt några gånger. För den som inte hört Church förut är denna samlingsskiva ypperlig. Alla bra låtar finns med.


torsdag 27 januari 2011

Corpus delicti

co´rpus deli´cti (latin, 'brottets kropp'), brottets kropp, betecknar vanligen synliga bevis för att ett brott har blivit begånget, t.ex. ett lik eller ett mordvapen.
Corpus delicti är en passande titel på Elias Palms deckardebut. Inte bara för att han själv är rättsläkare utan också för att det är vad bokens huvudperson arbetar som. Hon heter Ella Andersson, döpt Eleonor Liedenburg-Rossing. Så fort hon blev myndig valde hon att ta faderns efternamn. Då tog hon samtidigt avstånd från sin släkt och den fina bakgrund som hennes tyskfödda mormor skryter om. Ella gick sin egen väg och valde att bli rättsläkare till släktens fasa.
När Ella var sex år förlorade hon både sin far och sitt föräldrahem i en våldsam eldsvåda. Därför blir hon förvånad när hon på en auktionssida hittar ett likadant antikt bordsur som stod i hennes föräldrahem. Hon minns hur hon som barn beundrade det vackra och tunga uret, hur hon tappade det så att en av dess vingar bröts av. Hon lägger ett bud mest för skojs skull och vinner. Det är då hon upptäcker att det är samma ur som stod i föräldrahemmet, ena vingen är nämligen lagad. Dessutom verkar det finnas kopplingar mellan hennes barndom och ett lik som nyligen har hittats, en kropp som har legat begravd i över 30 år. Vad hände egentligen den natt som hennes föräldrahem brann? Ella inleder en privat undersökning av sitt förflutna samtidigt som hon måste ta hand om de ordinarie dödsfallsutredningarna.

Corpus delicti var en spännande bekantskap med en bra och trovärdig intrig. Jag ser fram emot att få möta Ella Andersson igen.

tisdag 25 januari 2011

3 x Agneta Pleijel, en författarmeny på Åhus bibliotek

Är du hungrig på böcker? Anmäl dig då till vår litterära meny i Åhus! Det blir en annorlunda litteraturcirkel där du som deltagare väljer bland tre ”rätter”. Föremålet för menyn är Agneta Pleijel, känd författarinna, dramatiker och poet. Hon är mitt uppe i sitt skrivande men kunde inte motstå idén med en hel meny kring sitt författarskap! Genom åren har hon skrivit en rad hyllade romaner. I dessa har hon gett liv åt flera av sina släktingars intressanta öden, till exempel ”Drottningens chirurg” och ”Vindspejare”.

Vilka rätter kan man då välja mellan?

Må 14 februari kl. 19.15
Med Anders Mortensen, litteraturvetare vid Lunds universitet, som litterär konnässör erbjuder vi först en aptitretande förrätt i form av en inspirerande föreläsning om Agneta Pleijels författarskap. Anders ger oss kunskap och nycklar inför huvudrätten. Förrättskvällen avslutas med att biblioteket delar ut de romaner som ska avnjutas till nästa gång.

Må 14 mars kl. 19.15
Huvudrätten
skapar vi tillsammans! Denna kväll diskuterar vi de lästa texterna ur Pleijels författarskap. Vår litterära guide Anders Mortensen är med och lotsar oss genom diskussionen.

Må 4 april kl. 19.00
Som grädde på moset, en lyxig dessert, erbjuder vi cirkeldeltagarna ett eget litterärt möte med Agneta Pleijel. Nu ges en chans att ställa alla de frågor som läsningen väckte. Denna gång medverkar Anders Mortensen som samtalsledare.

Må 4 april kl. 19.30
Vill du helt enkelt komma på en traditionell författarafton, så följer den i direkt anslutning till mötet. Agneta Pleijel berättar då själv om sina romaner och sitt skrivande. Här är alla hjärtligt välkomna!

Tanken är att den som vill vara med ska kunna komponera sin egen meny, men vi hoppas att många ska känna sig riktigt sugna och välja en trerätters. Priset är oslagbart, det är nämligen gratis! Välkommen med din anmälan till oss på biblioteket senast den 5 februari, telefon 134606 eller e-post ahus.biblioteket@kristianstad.se.

fredag 21 januari 2011

Vargen

Naturen fascinerar. Människan kan vara fascinerande på olika sätt. Många gånger är det tankeverksamheten bakom ett beslut som kan fascinera. Det har tagits ett beslut att det under en period är tillåtet att jaga varg i Sverige, och just nu fortgår i medierna en allt mer infekterad debatt kring den pågående vargjakten. Många höga röster försvarar vargarnas existensberättigande, och det hänger förmodligen ihop med en sund och naturlig inställning hos människan att vilja försvara det levande. Nu har dessutom EU bestämt sig för att brottsanmäla vargjakten då man anser att den kan bryta mot EU:s miljölagstiftning. Å andra sidan har de flesta ingen erfarenhet av att leva i närheten av vargar som man gör på vissa ställen i landet. Men faktum är ju att det just nu bedrivs en godkänd vargjakt, en jakt som ett stort antal svenska jägare anmälde sitt intresse till att delta i. Samtidigt kan vi läsa att det på Nordens Ark nyligen fötts tre valpar av arten manvarg (som härstammar från sydamerika). Djuren har det bäst i djurparker, eller?

Vill du läsa om vargar finns det flera böcker i ämnet på biblioteket. Tommy Hammarström som från 1980-talet fick uppleva hur en vargstam sakta byggdes upp i närheten av hans eget hemman i Värmland har skrivit Vargen kommer! I denna berättar han historien om vargens återkomst i den svenska naturen, om de känslor detta framkallade i bygden och om varghatet. I den självbiografiska Mannen som lever med vargar berättar Shaun Ellis om hur han under två år levde med en vargflock i Idaho, USA, hur han kommunicerade med flocken och lyckades överleva.

torsdag 20 januari 2011

Warhol & Velvet Underground

På fotografiska museet i Stockholm visas fram till den 20 mars en Warholutställning som även innehåller en dokumentär installation av Ronald Nameth.
Vem är nu det?
Nameth dokumenterade de så kallade EPI-sessionerna på The Dom i New York City, den första ägde rum 1966. EPI stod för Exploding Plastic Inevitable och var en del av Warhols strävan efter ett multikonstverk som innefattade film, konst, musik och dans. Nameth filmade, ibland låg han under ett bord på scen, inte så mycket the Velvet Underground som var ”husband” utan mer folk som dansar i domen, inklusive de två go-go killarna som bandet hade på scen. Eftersom filmerna gjordes i dålig belysning och tekniken inte var så utvecklad, är det färdiga resultatet fullt av dubbelexponeringar och eftersläpningar som laddar dem med en säregen psykedelisk kvalitet.
Filmerna visas samtidigt på fyra stora väggar i ett stort rum, Velvets musik pumpar i högtalarna, John Cales dissonanser på fiolen, distade gitarrer och ett kreativt kaos, allt bidrar till att ge hela installationen en osedvanlig närvarokänsla. Och en påminnelse om hur oerhört långt före sin tid Velvet Underground verkligen låg.
I en kort dokumentär i rummet bredvid flimrar en kort sekvens med fotomodellen och sångerskan Nico förbi. På sin tyskbrutna engelska säger hon om Warhol och Velvet: Everything he touched turned into gold.

onsdag 19 januari 2011

Konsten att vända världen upp och ner


Idag har ju Mona Sahlin, f.d. partiledare för Socialdemokraterna, sin sista partiledardebatt i riksdagen. Dessutom avgår Miljöpartiets språkrör i år. Mona Sahlin fick ljudboken Mahatma! eller Konsten att vända världen upp och ner, språkrören Norrlands akvavit samt en bok av Filip och Fredrik. Läs mer i svenska tidningar och bloggar.

En av alla recensioner av Mahatmaboken hittar du här.
Vi har böckerna i tryckt form, och de flesta partitidningar, på biblioteket. Bara att låna!
Vill du läsa fler nyheter kan du till exempel använda dig av Nyhetskällor från Mölndals länkbibliotek eller fritextsök efter dagstidningar på referensbiblioteket.
Vill du läsa en utländsk dagstidning, läs gärna via bibliotekets prenumeration på Library Press Display! Hittar du inte din nyhetstidning, fråga personalen. Vi har flera andra artikel- och tidskriftsdatabaser.

tisdag 18 januari 2011

Handbolls VM

Handbolls VM har dragit igång och de första matcherna i gruppspelet är avklarade. Än så länge inga riktigt stora skrällar, en hel del snygga mål och mycket att göra för de ungdomar som torkar golvet och håller det fritt från blöta fläckar.
Jag vet inte hur mycket den som inte är sportintresserad och är handbollsfantast märker av att det pågår världsmästerskap i Sverige och att en av orterna där matcherna avgörs är Kristianstad. Inte så mycket är jag rädd. Det är synd då det ju faktiskt är ett stort evenemang, smaka bara på ordet världsmästerskap, det låter allt lite mäktigt. Det är synd att inte Sverige spelar sina matcher i Kristianstads Arena säger många och visst det hade ju varit ändå häftigare, men nu är det inte så. Resultaten kan man följa på bl a VM:s officiella hemsida där man även kan se om det finns biljetter kvar till någon match om man skulle få lust att smaka på VM-stämningen i verkligheten, som alltså inte är så långt borta!

måndag 17 januari 2011

KORT

Gruppen Lambchop har beskrivits som "Nashville's most fucked up country band", men någon riktig country har de väl egentligen aldrig spelat. När frontmannen Kurt Wagner nu ger sig på ett nytt projekt blir det däremot country så att det står härliga till. Detta är inte alt. country eller countryrock. Det är gammal hederlig country & western.

Hans nya samarbetspartner, den betydligt yngre Cortney Tidwell, har en stor och stark countryröst som väl balanserar Kurts typiska karga mumlande. Låtarna hämtar man från det lilla skivbolaget Chart Records, som Cortneys farfar drev i början av 70-talet. Inte en hitlåt så långt örat når, men ändå fint utmejslade små stycken som står sig väl än idag, särskilt i den här lysande produktionen. Det är en bedrift i sig att skapa något så modernt ljudande av det här låtmaterialet.

Sentimentalt blir det; det hör ju till genren. Låttitlar som "He's only a memory away", "Who's gonna love me now" och "Incredibly lonely" ger en fingervisning. Det är musik att gråta en skvätt till, och ändå känns den upplyftande. Den sistnämnda låten finns att ladda ner gratis. Bara klicka på rubriken ovan. Och låna gärna lite Lambchop också, till exempel dubbelattacken "Aw come ON" och "No YOU come on". Det är musik i en egen genre, som vi väl får kalla "fucked up country" då, i brist på annat.

torsdag 13 januari 2011

”Because it is there”

Så svarade George Leigh Mallory på frågan om varför han ville bestiga Mount Everest. Jeffrey Archers ”Drömmen om Everest” är inspirerad av Mallorys liv. En spännande berättelse om mannen som var den förste som bestigit världens högsta berg. Eller gjorde han aldrig det? Mallory var prästsonen som hade klättring i blodet. Han studerade historia och tog arbete som lärare. Han gifte sig med sin stora kärlek, Ruth, och de fick 3 barn. Men det är hans andra stora kärlek, bergsbestigning, som upptar den största delen i boken.

Efter att Scott hade blivit snuvad på första platsen i kapplöpningen mot sydpolen var det viktigt för Kungliga geografiska sällskapet att placera en engelsman på världens tak. Mallory valdes som klätterledare och 1922 var den brittiska expeditionen på plats vid det 8 848 meter höga berget. Men vädret var dåligt och förutsättningarna fruktansvärda, de kunde bara vänta på att det skulle spricka upp. Så blev det plötsligt klart väder och Mallory bestämde sig för att göra ett toppförsök. De kom inte långt förrän en lavin svepte fram och 7 av de inhyrda sherporna omkom. En tragedi som Mallory aldrig kom över och han lovade att aldrig mer sätta sin fot på berget. Men han blev övertalad att göra ett sista försök och 1924 befann han sig åter vid foten av Everest. Mallory hade lovat sin hustru att när han nådde toppen skulle han lämna fotot av henne som han alltid bar med sig. Den 8 juni gav sig Mallory och den unge Andrew Irvine sig iväg för ett sista toppförsök. En klätterkollega såg två små figurer avteckna sig mot horisonten ungefär 180 meter från toppen innan de försvann in i ett dimmoln. Vad som sedan hände är bara spekulationer och Jeffrey Archer har sin version. Det råder dock inga tvivel om att båda dog, men hade de nått toppen innan dess? Det skulle dröja till 1953 innan en viss Edmund Hillary lyckades ta sig ända upp och ner igen.
1999 hittades Mallorys välbevarade kropp högt uppe på berget. I hans plånbok fanns bl.a. brev och anteckningar men inget fotografi av Ruth.

onsdag 12 januari 2011

Englund versus Ranelid

Björn Ranelid har, enligt 10-årsfirande Wikipedia, gett ut 24 böcker och fått 7 priser, Peter Englund har gett ut 12 romaner och en doktorsavhandling samt vunnit 9 priser.

Alex författarlexikon, betaldatabas och således en trovärdigare källa (?) säger något annat. De uppdaterade sina sidor om Ranelid 2007, sidorna om Englund 2010.

Som alltid: vem säger vad, när, om vem, till vem och i vilket syfte? Vem meddelar informationen? Ven är målgrupp?

Vem tror du "vinner"? Eller har vi två förlorare?

tisdag 11 januari 2011

Glasser

I julhelgen flyttade det in en ängel i min stereo. Hon heter Cameron Mesirow men kallar sig Glasser. Hon kommer från Los Angeles men har jobbat i studio även i Sverige och hennes röst och musik är besläktad med Bat for Lashes, Fever Ray, Björk, Florence + the Machine och Zola Jesus (höstskivan med den sistnämnda artisten har precis anlänt till biblioteket: låna!). Musiken på Glassers skiva ”Ring” blandar världsmusik med popkultur och är rytmisk, drömsk, elektronisk, mörk, men i ärlighetens namn hade jag kunnat lyssna på sången a cappella (och det vill inte säga lite). ”Ring” hamnade även på Sonics lista över de 25 bästa albumen för 2010.

”Apply” trummar igång skivan med en intensitet som gör att jag inte kan låta bli att undra om hennes pappa från Blue Man Group (!) fick ha ett finger, eller en hel trumpinne, med på skivan. Men inte mig emot! Trummor kan man sällan få för mycket av. På några av de andra spåren gör hon blixtvisit i Asien eller Afrika, och ibland hör man en omotiverad saxofon som för tankarna till Menomena. Varje ny låt utplånar minnet av den förra när jag lyssnar, den som är igång just nu är störst och härligast. Ända till ”Mirrorage” intar stereon. De spröda klingande klockorna för tankarna till Dead Can Dance och oh, vad bra det är! Lyssna själv här:




Det finns tillfälle att få uppleva fenomenet Glasser live inom kort. Onsdagen den 2 februari kommer hon nämligen till Babel i Malmö.

För den som är listnörd och vill kolla in Soniclistan, så är de 25 favoriterna här (de flesta finns att låna på biblioteket som synes):

1. Håkan Hellström - 2 steg från Paradise
2. The Radio Dept. - Clinging to a Scheme
3. Anna von Hausswolff - Singing From the Grave
4. Midlake - The Courage of Others
5. Merle Haggard - I Am What I Am
6. Teenage Fanclub - Shadows
7. Phosphorescent - Here's To Taking It Easy
8. Beach House - Teen Dream
9. Arcade Fire - The Suburbs
10. Ariel Pink's Haunted Graffiti - Before Today
11. The National - High Violet
12. Big Boi - Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty
13. First Aid Kit - The Big Black & the Blue
14. Tracey Thorn - Love and Its Opposite
15. Sade - Soldier of Love
16. Robyn - Body Talk pt. 1
17. Steve Mason - Boys Outside
18. The-Dream - Love King
19. Glasser - Ring
20. Roky Erickson/Okkervil River - True Love Cast Out All Evil
21. Lloyd Cole - Broken Record
22. Säkert! - Facit
23. The Drums - The Drums
24. Caribou - Swim
25. Salem - King Night

fredag 7 januari 2011

Grattis, August


Dagens namn är August, som i August Strindberg. Grattis, misogyne August!
Hans verk finns i alla tillgängliga format: böcker, noveller, pjäser, filmer, diktsamlingar, serier, inlästa böcker, artiklar, biografier, avhandlingar, brev...

Nationalupplagan av hans samlade verk hittar du på Stockholms universitet.
Läs några av hans böcker via Projekt Runeberg eller Project Gutenberg, eller låna några av bibliotekets 263 exemplar!

Ett halvt ark papper

Sista flyttningslasset hade gått; hyresgästen, en ung man med sorgflor på hatten, vandrade ännu en gång genom våningen för att se om han glömt något. -- Nej, han hade icke glömt något, absolut ingenting; och så gick han ut, i tamburen, fast besluten att icke mer tänka på det han upplevat i denna våning. Men se, i tamburen, invid telefonen, satt ett halvt ark papper fastnubbat; och det var fullskrivet med flera stilar, somt redigt med bläck, annat klottrat med blyerts eller rödpenna. Där stod det, hela denna vackra historia, som avspelats på den korta tiden av två år; allt han ville glömma stod där; ett stycke mänskoliv på ett halvt ark papper.

Han tog ner arket; det var sådant där solgult konceptpapper, som det lyser av. Han lade det på salskakelugnens kappa, och lutad över detsamma läste han. Först stod hennes namn: Alice, det vackraste namn han då visste, därför att det var hans fästmös. Och numret -- 15 11. Det såg ut som ett psalmnummer i kyrkan. Därpå stod: Banken. Det var hans arbete, det heliga arbetet, som gav brödet, hemmet och makan, grunden till existensen. Men det var överstruket! Ty banken hade störtat, men han hade räddats över på en annan bank, dock efter en kort tid av mycken oro.

Så kom det. Blomsterhandeln och hyrkusken. Det var förlovningen, då han hade fickan full av pängar.

Därpå: möbelhandlarn, tapetserarn: han sätter bo. Expressbyrån: de flytta in.

Operans biljettkontor: 50 50. De äro nygifta och gå på Operan om söndagarne. Deras bästa stunder då de själva sitta tysta, och råkas i skönhet och harmoni i sagolandet på andra sidan ridån.

Här följer ett mansnamn, som är överstruket. Det var en vän, som nått en viss höjd i samhället, men som icke kunde bära lyckan, utan föll, ohjälpligt, och måste resa långt bort. Så bräckligt är det!

Här synes något nytt ha inträtt i makarnes liv. Det står, med en fruntimmershand, och blyertspenna: "Frun". Vilken fru? -- Jo, den med den stora kappan och det vänliga deltagande ansiktet, som kommer så tyst, och aldrig går genom salen, utan tar korridorvägen till sängkammaren.

Under hennes namn står Doktor L.

För första gången dyker här upp namnet på en släkting . Det står "Mamma". Det är svärmodren, som diskret hållit sig undan för att icke störa de nygifta, men nu påkallas i nödens stund, och kommer med glädje, efter som hon behövs.

Här börjar ett stort klotter med blått och rött. Kommissionskontoret: jungfrun har flyttat, eller skall en ny anställas. Apoteket. Hm! Det mörknar! Mejeribolaget. Här rekvireras mjölk, tuberkelfri.

Kryddbon, slaktarn etc. Huset börjar skötas per telefon; då är husmodren icke på sin plats. Nej. Ty hon ligger till sängs.

Det som sedan följde kunde han icke läsa, ty det börjar skymma för hans ögon, som det måtte göra för den drunknande på havet, när han skall se igenom salt vatten. Men där stod: Begravningsbyrån. Det talar ju nog! -- En större och en mindre, underförstått: kista. Och i parentes var skrivet: av stoft.

Sedan stod där intet mer! Stoft slutade det med ; och det gör det.

Men han tog solpapperet, kysste det och lade det i sin bröstficka.

På två minuter hade han genomlevat två år av sitt liv.

Han var icke böjd, när han gick ut; han bar tvärtom sitt huvud högt, som en lycklig och stolt människa, ty han kände att han dock ägt det skönaste. Hur många arma, som aldrig fått det!

onsdag 5 januari 2011

Året som gick

Så här års hör det till traditionen att våra medier fylls av listor och krönikor av alla de möjliga slag som summerar året som gått. Det kan vara ganska intressant att ta del av dessa, men det som jag kan tycka är mest intressant är hur snabbt man glömmer bort vissa under året gångna händelser som för en tid sedan tycktes så viktiga. Att göra avtryck i vår samtid förefaller vara mycket lättare än att permanenta detta för framtiden. Jag tänker inte ge på mig på att presentera en egenhändigt ihopknåpad lista eller krönika här, men vill göra några utdrag från DN´s sammanställning Så var kulturåret 2010, här med fokus på bok, press och bibliotek:

- Den finska författaren Sofi Oksanen får Nordiska rådets litteraturpris 2010 för romanen Utrensning som utspelar sig i Estland.
- Högerextrema tidningen Nationell idag får presstöd på 2,3 miljoner. Detta utlyser en hård diskussion om vilka som ska få stöd. Senare under året presenterar regeringen en indragning av tidskriftsstödet. Protesterna mot detta växer. Oppositionen hävdar att syftet är politiskt och att det är de samhällsorienterade, intellektuella tidskrifterna som kommer att förlora på förslaget.
- 2010 års pressfrihetspris går till den colombianska journalisten Claudia Julieta Duque för att hon ”trots hot och förföljelse sökt och berättat sanningen om korruption och maktfullkomlighet i sitt hemland”.
- Stieg Larssons Millenniumtrilogi erövrar världen.
- Under september tilldrar sig som vanligt Bokmässan i Göteborg, denna gång med Afrikatema. Ett 70-tal författare och gäster från kontinenten bidrar till flera hundra programpunkter i den största temasatsningen någonsin.
- Mario Vargas Llosa heter den peruanske författare som tilldelas Nobelpriset i litteratur.
- Under årets sista månader var det stora samtalsämnet boken om kungen Carl XVI Gustaf : den ofrivillige monarken av författarna Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer. Kungens egen kommentar av boken blir till sist att det är dags att ”vända blad”.
- Karl Ove Knausgårds bok Min kamp blir väldigt uppmärksammad och författaren hyllad.
- Augustpriset för årets svenska skönlitterära bok går till Sigrid Combüchen för romanen Spill. Fackbokspriset får Yvonne Hirdman för Den röda grevinnan och barn- och ungdomsbokspriset ges till Jenny Jägerfeld för Här ligger jag och blöder. Det lilla Augustpriset tilldelasChrister El-Mochantaf för "Kalla hjärtans dag".
- Nacka säljer ut sina bibliotek.

tisdag 4 januari 2011

Trettondagen

Varför firas egentligen trettondagen? Jag har inte funderat så mycket över det, men haft någon svag aning om att det hade med de tre vise männen att göra och att det var tretton dagar efter jul. För två år sedan tillbringade jag veckorna kring det nya året i Argentina och fick där uppleva att ungdomar utklädda till de tre vise männen gick omkring på gatorna och delade ut gåvor till barn. Detta var nytt för mig och kändes lite mäkligt, precis som allt julpyntet mitt i sommarvärmen, men det gjorde mig nyfiken. Jag har nu läst på lite och konstaterat att det genom tiderna funnits flera olika orsaker till friandet av denna helg, men att många av dessa hänger ihop med varandra. Läs mer på Nordiska museets hemsida eller firajul.nu.
Det är under alla omständigheter den sista extraledigheten på ett tag, så har du möjlighet, så passa på att ta det lugnt och ladda upp inför det nya arbetsåret.

måndag 3 januari 2011

Beate Grimsrud - En dåre fri


Beate Grimsrud är en imponerande författare. Att hon är dyslektiker med grovt synfel har inte stoppat henne – berättelserna kom redan i barndomen till Beate och hon fick tidigt hjälp att skiva ner dem av sina syskon. Och beate har tagit till sig den stora litteraturen genom ljud- och talböcker. Det berättade hon bland annat när jag lyssnade till henne på en författarafton i Borås, en höstkväll för många år sedan. Det var en otroligt inspirerande kväll där Beate Grimsrud förmedlade sin övertygelse- att i stort sett allting är möjligt, det man vill kan man - bara man kämpar tillräckligt hårt.

När jag läser Beate Grimsruds nyaste roman En dåre fri känner jag igen - från tidigare romaner jag läst av henne – den där glöden och det fantastiska språket i Beates skrivande. ”En dåre fri” handlar om ett psykiskt tillstånd, om psykoser som utvecklar sig till vad man får anta en sorts schizofreni. Huvudpersonen är Eli Larsen som redan tidigt under sin uppväxt i Norge lider av psykiska störningar. Hon hör röster i sitt huvud som säger till Eli vad hon ska göra - Emil, Espen och den aggressive Erik. Senare i livet tar också prins Eugen plats i huvudet. När Eli är 21 flyttar hon till Sverige och börjar på skrivarskola på en folkhögskola. Strax därefter blir hon tvångsinlagd på mentalinstitution, och åker in och ut därifrån under sex års tid, under en period då läsaren får följa kampen mellan en stark kreativitet mot en undergivenhet av sin sjukdom, med bältesläggningar och tung medicinering. Det är en bok om att befinna sig i olika verkligheter och tidvis ha begränsad kontroll över sitt liv. Det finns starka biografiska kopplingar mellan Eli Larsen och Beate Grimsrud själv, huvudpersonen i romanen är också författare och har givit ut flera romaner, skrivit dramatik och gjort flera filmer, samt gett ut barnböcker – precis som Beate.

"Beate Grimsrud, som hyllats och prisbelönats för sina tidigare verk, har här skrivit en förunderlig roman om psykisk sjukdom och konstnärskap, om hur en männi­skas längtan efter normalitet stöts mot hennes stolthet över sin originalitet och unika talang. Mer än ett inlägg i den ständigt pågående debatten om psykvården – som förvisso får sig en grundlig överhalning i romanen, komplett med iskallt byråkratiska utdrag från Elis patientjournal – är ”En dåre fri” ett försvarstal för den skapande individen, om rätten att leva utan att vara instängd i vare sig en könad kropp, en diagnos eller fastbältad i en säng.” (DN, 2010-09-06)

Beate Grimsrud är född 18 april 1963 i Norge, men sedan 1984 bor hon och arbetar i Sverige. Hon romandebuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår. Därefter:

  • Continental heaven 1993
  • Jag smyger förbi en yxa 1999
  • Vad är det som finns i skogen barn? 2002
  • Har någon sett mig någon annanstans 2007
  • En dåre fri 2010

Samtliga dessa böcker finns på biblioteket i Kristianstad. Det gör också barnböckerna:

  • Alba möter Adam
  • Alba och Adam och alla klaskamraterna
  • Alba och Adam och hemliga språket
  • Alba och Adan spelar trädfotboll
  • Alba struntar i Adam
  • Dinosaurierna och de dansande träden
  • Dribbla, spark och spring!
  • Klara, färdiga, gå, PJONG!
  • Lydiga och den snabba killen
  • Lydia åker på sommarläger
  • Mammas besvär och kattaffär.1
  • Mammas besvär och kattaffär.2

Beate Grimsrud är för sin roman En dåre fri dubbelnominerad till Nordiska rådets Litteraturpris 2011, i Sverige och Norge. Vinnaren av litteraturpriset tillkännages den 12 april 2011.