Då en låntagare för en tid sedan lämnade tillbaka en roman på biblioteket där jag arbetar, läste jag baksidestexten på romanens baksida, mest av en slump. Boken som plötsligt kom i mina händer en regnig höstdag i november var Kärlekens raseri av Ian McEwan. Jag bestämde mig för att läsa och det visade sig vara ett mycket bra beslut. Visst är det något speciellt med att bara ta en bok sådär, utan att ha riktigt koll, och som sedan resulterar i en riktig läsupplevelse?! Romanen ifråga visade sig också, efter lite efterforskningar, vara en av de mest omtalade engelska romanerna under 90-talet, och har dessutom filmatiserats. Där ser man. Ibland får man bryta sina vanliga läsmönster och chansa!
Ian McEwan är en engelsk författare född 1948 som numera bor i London. I början av sitt författarskap, under 70-talet, blev hans novellsamlingar och romaner omtalade för dess chockerade inslag (såsom incest och rituellt våld). Men från och med någon gång under 90-talet fick författarskapat en annan riktning. Då började han nämligen gräva i moralens dilemman. Och det är just vad McEwan sysslar med i Kärlekens raseri. I bokens öppningsscen ger sig det äkta paret Clarissa och Joe ut på vad de tror är en romantisk picknick i naturen, men detta avbryts abrupt av att en luftballong som har slitit sig plötsligt dyker upp. I korgen finns den lilla pojken Harry. Fem män inklusive Joe, som alla befinner sig i närheten av ängen där luftballongen dyker upp, ser ballongen och springer till undsättning. Efter att ha kämpat ett bra tag lyckas de alla hänga sig fast i ballongen och pojkens räddning är nära. Men så släpper någon, och en efter en, inklusive Joe, och männen faller mot marken. Utom en. Mannen som hänger kvar seglar uppåt med ballongen och pojken. Tragedin är ett faktum. Vem var det som släppte först? Alla skyller på varandra.
Öppningsscenen som McEwan bygger upp är fantastisk spännande, och även om jag nästan med betoning på nästan, har avslöjat öppningsscenens utgång är jag säkra på att ni ändå kommer att krampaktigt vända blad efter blad i den här scenen och att ni kommer fortsätta med det genom hela romanen. Detta är nämligen bara början på en dramatisk händelseutveckling som kommer ställa Joes liv på sin spets. En av dessa män som är med vid ballongfärden är nämligen Jed Parry, som blir sjukligt besatt av Joe och börjar invadera hans liv genom att bland annat förfölja honom. Och detta på ett sätt som får Joe att fullständigt tappa kontrollen över sitt liv och ställer hela hans tillvaro på kant. Det är en stark berättelse som både är spännande och insiktsfull.
Andra böcker som Ian McEwan blivit uppmärksammad för är t.ex. Amsterdam från 1998 med vilken han vann det ansedda Bookerpriset; Försoning från 2001 och nu senast Hetta från 2010 som fick fina recensioner.