onsdag 7 juli 2010

”Såklart satte de en sådan som du i Observationsklass. För att bli Observationsklasselev skulle man ha de vanliga beteendeproblemen; aggression, bristande koncentrationsförmåga, lågt arbetstempo, dålig ordning, läs- och skrivsvårigheter. Du uppvisade det mesta av detta, men jag vet det, du hade det inte. Du var begåvad, du var egentligen mycket begåvad. Så sa ju alla.”

Susanna
Alakoskis andra roman efter Svinalängorna heter Håpas du trifs bra i fengelset. Den fortsätter där den förra slutade kan man säga. Den handlar om ett syskonpar med finlandssvenskt påbrå, okända soldater, syskonskap, missbruk, kärlek, uppväxt… Rolig, allvarlig, träffsäker, läsvärd! Boken är dedikerad ”till alla anhöriga” och börjar med två citat:

En av det fattigaste folkets mest framträdande egenskaper/…/ är att det klagar så lite i förhållande till sin nöd. Det skäms.
Eyvind
Johnson, Romanen om Olof

Jag undrar förresten om det finns anhöriga. Att bli anhörig det är svårare, det är inte biologi.
P-O Enqvist,
Nedstörtad ängel

Romanen börjar och slutar med en kurs för medmissbrukare. Sami, brodern, bokens ”du”, är en riktig strulpelle. Systern, Annie, bokens ”jag”, både hatar och älskar sin bror. Hon är den som håller ihop och sköter om fasaden, blir hjälparbetare både på fängelset och på Migrationsverket som vuxen. Ska brodern få en andra chans?

Boken igenom hänvisas det till Janne Bergquists Autonomisk
manual:

”Läs mycket i fångenskapen. Därmed kan du ganska effektivt fördriva dess plågor.
Undvik inte berömda författare. Det faktum att de blivit kallade stora betyder inte att de är dåliga eller ens tråkiga. Tvärtom har vår kultur utvecklat en imponerande förmåga att geniförklara och därefter ge fan i vad dessa genier har sagt. Jesus är ett bra exempel. Om han anat vad han ställde till med skulle han aldrig ha skaffat sig dom där tolv torpederna.”
Håpas du trifs bra i fengelset
, s 328
Läs även den på biblioteket!

Andra romaner om människor i
fängelser är Björn Ranelids Kniven i hjärtat, Anita Salomonssons Lika som kärlek, Levi Henriksens Snö ska falla över snö som fallit eller Annika Östbergs Sorgfågel, El Choco av Markus Luttemann, Iskallt och stenhårt av Rickard Flinga. Listan kan göras lång. En länk till Kriminellas Revansch i Samhället, KRIS, hittar du här.

Vill du läsa facklitteratur om ämnet kan du bland annat läsa Michel
Foucaults Övervakning och straff, Sven Å Christiansons I huvudet på en seriemördare, Tomas Ekströms Människan, brottet, följderna eller Jerzy Sarneckis Polisens prestationer (obs pdf-fil).

Susanna Alakoski har också gett ut antologierna
Lyckliga slut och Tala om klass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar