tisdag 6 juli 2010

Guldkorn ur höstutgivningen

Ungefär samtidigt som affärerna rear ut sommarkläderna kommer Svensk bokhandel med sitt höstnummer. Det är nu man kan få ett samlat grepp om bokfloden som anländer lagom till bokmässan (+ några eftersläntrare som väljer att dyka upp i oktober eller november).

I vanlig ordning kommer den produktiva Joyce Carol Oates ut med en ny bok, denna gång med den oskyldiga titeln ”Lilla himlafågel”. Men bakom titeln döljer sig en mordhistoria som verkar ha proportioner av ett grekiskt ödesdrama. Aarons moder Zoe hittas död och både den f.d. maken (Aarons far) och den nye älskaren blir misstänkta. Aaron och älskarens dotter Krista dras till varandra samtidigt som de tror att den andras far är mördaren. Trassligt? Jag fick rita någon form av amatörsläktträd för att få grepp om personerna. Men det finurliga med Oates, och alla andra stora berättare, är att romanerna kan ha vilken handling som helst, hennes skickliga gestaltande gör det alltid intressant.

Enligt förlaget är den nya boken av Bengt Ohlsson, ”Kolka”, det starkaste han skrivit. Det ska bli intressant att läsa själv och bedöma. Jag tyckte mycket om ”Hennes mjukaste röst” som kom för ett par år sedan, om en kvinna som efter en bilolycka gör upp med sitt gamla jag. Däremot fastnade jag inte lika mycket för hans senaste bok ”Syster”. I ”Kolka” sitter en flicka i ett nytt fint hus i ett eget nytt fint rum i England, men hon saknar mamman och stranden i Lettland. Efter hand växer planen på en gruvlig hämnd på styvmodern fram.

Iain Pears släpper ”John Stones fall” i september. Jag har inte läst något tidigare av författaren, men mord i 1900-talets början som leder läsaren på en resa bakåt i tiden från London via Paris till Venedig, låter mustigt och bra! Ca 600 sidor är den på också, så där finns något att se fram emot när höstmörkret faller.

Vad kommer mer i höst? Ja, vill ni kolla in vilka nya romaner som är på gång, klicka här. Är det hellre deckare som lockar så finns de istället via den här länken. Bara att reservera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar