fredag 21 maj 2010

Inger Edelfeldt till Kristianstad bokfestival

För mig är det väldigt roligt att årets bokfestval kan presentera Inger Edelfeldt. Hon har länge varit den unga svenska litteraturens stora stjärna, omskriven och prisbelönt. Hon gjorde debut redan 1977 med Duktig pojke och har därefter gett ut ett tjugotal titlar; romaner, bilderböcker, seriealbum, lyrik och noveller. Titlar som Den täta Elden, Kamalas bok, Den förunderliga kameleonten och Det hemliga namnet. 2008 gav hon ut sagosamlingen Namnbrunnen. Hon har även utbildat sig till zencoach och givit ut Hur jag lärde mig älska mina värsta känslor 2010.

Min första bekantskap med Inger Edelfeldt var novellsamlingen Den förunderliga kameleonten, utgiven 1995. Berättelser som verkligen känns. Hon når fram och det är inte alltid behagligt. I Rovdjursvinden får en mamma det värsta beskedet en mamma kan få, din 17-åriga dotter har blivit påkörd av en bil och dödats. Utomordentligt skickligt för Edelfeldt oss med i moderns tankar och robortartade handlingar efter beskedet. I novellen Skapelsen blir en kvinna besatt i att skulptera först djur sedan människan. Hon börjar i källaren och fortsätter på vinden. Där blir de till i hemlighet, en hon och en han. Hon går mer och mer in i sin skapelse men samtidigt blir hon mer och mer vanvårdad och upplöst. Hennes man håller sig mer och mer borta.

Hennes berättelser är inte nattsvarta utan det finns alltid en lösning på allt, eller så känns det så. Hon rör sig med suverän behärskning och ofattbar inlevelse genom olika åldrar över hela spektret av livslösningar. Har man inte läst Inger Edelfeldt, så bör man verkligen det. Hon är en av de absolut bästa svenska författarna och hon skriver för alla åldrar. Det ska verkligen bli spännande att ta del av hennes bok Samtal med djävulen, som kommer ut i höst. Den ska handla om ett samtal mellan två som av en slump träffas på ett tåg. Ett laddat möte med brännande och svåra existentiella frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar