tisdag 26 augusti 2014

Låt vargarna komma

En av sommarens läshöjdpunkter har varit Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt. Författaren är amerikan och boken är hennes debutroman.
Handlingen utspelar sig i USA på 1980-talet. Huvudpersonen, June är en udda 14-åring. Hon är mycket ensam och tycker inte att hon passar in någonstans och drömmer om att leva i medeltiden. Förhållandet med den några år äldre betydligt mer sociala och populära systern Greta är frostigt efter att ha varit varmt och innerligt fram till förra året. Händelsen som förlamat June och egentligen hela familjen, även om de andra inte vill låtsas om det, är morbror Finns död i den fruktade och tabubelagda sjukdomen aids. Finn var en erkänd konstnär och han var den enda som June kände att verkligen förstod henne.
Efter Finns bortgång kontaktas June av Toby, mannen som Finn levde tillsammans med och som Junes mamma anklagar för allt och uttryckligen har förbjudit någon i familjen att ha kontakt med. Mellan June och Toby växer en hemlig och stark vänskap fram och June får veta saker som förändrar hennes syn på Finn, sig själv, sin mamma, ja i stort sett allt som hon dittills trott på. 
Det är en välskriven, omtumlande, bitvis sorglig bok om vänskap, kärlek och att att finna sig själv i en tid inte allt för långt borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar