fredag 24 januari 2014

En bra film!

På vintern är det bästa som finns att se en bra film. Att krypa ner i soffan under en filt med en kopp te och god choklad. På biblioteket har vi många bra filmer att låna hem, bland annat den här som jag vill tipsa om som jag såg på bio under julen: Frances Ha. Filmens huvudperson är Frances som bor i New York tillsammans med sin bästa vän Sophie. Tillsammans ska de ta över världen. Sophie jobbar på bokförlag medan Frances dansar modern dans och drömmer om att slå igenom som koreograf. De är i tjugoårsåldern då allt ska vara möjligt men ändå inte. När Sophie flyttar ihop med en annan vän och sedan förlovar sig tappar Frances fotfästet lite. Hon flyttar runt, vet inte riktigt vad hon ska göra med sitt liv och gör en helt misslyckad resa till Paris. Men till slut vänder det...

Frances Ha är en feel-good-film filmad i svartvitt och för tankar till både Truffaut och Woody Allen. En känner igen sig i Frances vilsenhet, skrattar med henne när hon går sin egen krokig väg och hennes sociala oförmåga är oftast helt underbar. 

På biografen som jag såg filmen hade den blivit A-märkt vilket betyder att den har gått igenom Becheltestets kritierier, nämligen: 1. ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer 2. ... som pratar med varandra 3. ... om något annat än män. Biografen använder märkningen som en konsumentupplysning (som krav-märkt) för att ändra på den obalans angående vilka roller som kvinnor och män får på film.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar