måndag 9 december 2013

Vårt gemensamma liv

Vårt gemensamma liv av Anna Schulze kan kallas en samtida äktenskapsroman. Du får följa Ted och Cecilia i deras vardagsbestyr och strävan för att få familj, jobb och boende att nå perfektion. Den till synes lyckliga familjen störs av ett varannan helg-barn från en tidigare relation och bristen på framgång i Cecilias karriär.
Det är Ted som är huvudpersonen i boken och det är genom hans tankar som du följer familjens vardag. Han verkar se som sin främsta uppgift att göra allt rätt. Han är en modern man och efter arbetet gnor han på i hemmets tjänst som en hemmafru på 50-talet. När Cecilia nästan ber om att få lämna på dagis svarar han sitt standardsvar: ”Jag gör det så gärna”. Detta låter kanske som att Cecilia lever det ljuva livet med den perfekte mannen. Istället för att vara glad blir hon allt mer deprimerad och känner att hon varken lyckas få ett jobb eller hittar sin plats hemma.

I bakhuvudet på Ted mal ständigt ett dåligt samvete över sin dotter från en tidigare relation. Han verkar ha som mål att göra allt rätt i fortsättningen. Det fungerar givetvis inte.

Det finns genom hela boken en vag känsla av en annalkande katastrof. När den väl kommer är det på samma lågmälda sätt som övriga händelser i boken. Även om tonen i boken är saklig och lågmäld är boken en pricksäker och engagerande på flera plan. En mycket bra bok!  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar