torsdag 10 oktober 2013

Kultursamtal nr 2Hur ser framtiden ut för kulturjournalistiken? Är kultursidorna en marginaliserad del av dagstidningen eller en omistlig? Hur klarar papperstidningen konkurrensen från digitala medier? 

På onsdag 16:e oktober fortsätter diskussionen om kultursidornas framtid i höstens andra Kultursamtal. I våras var Expressens kulturchef Karin Olsson här på en diskussion med Kristianstadsbladets Sune Johannesson. Nu har vi bjudit in Svenska Dagbladets kulturchef Daniel Sandström till ett samtal om kulturjournalistik, dagsläge och framtidsutsikter. 

När Lundabon Daniel Sandström i våras tillträdde tjänsten på kulturjournalistiskens flaggskepp skrev han en krönika där han påpekade att det finns en risk att det digitala överflödet skymmer ett kulturellt underskott. Att vi inte erkänner att kulturen är en viktig, avgörande del av samhället. Risken är att många ser kultur ”mer som en hobby än som en existentiell kraft och nödvändighet.” Och vad är egentligen kultur? Informationsmängden ökar men läsningen av längre texter tycks minska. Eller som han avslutar:
"Vi lider ingen brist på ord. Men vad som behövs är ett språk." 

Kom och lyssna på vårens andra kultursamtal, Kristianstad Stadsbibliotek, den 16 oktober kl 19.00. Entré 50:- halva priset vid uppvisande av lånekort eller lustkort. Fika och kaka ingår. Musik av medlemmar ur Mare Balticum.

1 kommentar:

  1. Har ni lustkort? Vad trevligt det låter. Själv har jag ett växthus/lusthus/läshus.

    SvaraRadera