måndag 16 september 2013

Blekingegatan 32

I Lena Einhorns nya roman Blekingegatan 32 är en roman om kvinnan som blev Greta Garbo. Einhorn fokuserar framförallt på relationen till systern Alva, Mimi Pollack och Mauritz Stiller. I Einhorns bok får du följa Garbo under några år som elev på Dramaten och under den första tiden i Hollywood. Hon är sjutton år när kommer in på Dramatens elevskola och i Einhorns bok beskrivs hon redan då som en udda fågel. Udda och hemlighetsfull men väldigt begåvad. Hennes relation till klasskamraten Mimi Pollak hamnar i fokus och beskrivs som en kärleksrelation. När hon börjar arbeta med regissören Mauritz Stiller börjar hennes karriär ta fart och den första tiden skildras som en väldigt jobbig tid. Mauritz Stiller beskrivs i boken som en ganska osympatisk person.

Boken har fått ganska ljumma recensioner. En återkommande kommentar är att man efterlyser mer fakta om Garbo och att man inte kommer huvudpersonen in på livet. Garbo förblir lika mystiskt som tidigare helt enkelt. Till stor del är det sant. Boken är skriven i tredje person vilket skapar en viss distans och så mycket nya faktauppgifter kan boken inte föra fram. Antagligen för att bokens fokus ligger på Garbos relationer och privatlivet höll hon som bekant för sig själv.  Så privat att hennes brev till Mimi Pollack blev lite av en sensation när de publicerades. Breven kan ni läsa i boken Djävla älskade unge! av Tin Andersén Axell.

Kanske var Garbo en ganska vanlig och trist person som gillade långpromenader. Jag fördrar i så fall myten Garbo. Åtminstone i romanform. Därför tycker jag om att Garbo får förbli undflyende och gåtfull i boken. Det gör henne mer intressant både som skådespelerska och människa. Jag tycker om böcker som gör mig nyfiken och leder till att jag vill veta mer. Det här är en sådan bok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar