tisdag 18 juni 2013

Midsommar

Midsommarfirandet närmar sig med stormsteg och som vanligt är den stora frågan om det för en gång skull går att dansa runt midsommarstången i tunn sommarklänning eller om det, som vanligt är mer lämpligt att ha gummistövlar och paraply. Tyvärr verkar väderleksprognoserna luta åt att det blir som vanligt , det vill säga, regn.
Midsomamrfirandet är en typsik svensk tradition och ursprung och hur seden har utvecklats kan man läsa om i Jan-Öjvind Swahns Svenska traditioner eller på Nordiska museets hemsida.
Där står bland annat om seden att plocka sju (eller nio) sorters blommor och sova med dem under huvudkudden för att om möjligt få veta vem som ska bli ens blivande fästman. Jag tror inte att det är så många unga flickor som gör detta idag, men minns kapitlet "När det är midsommar i Bullerbyn" i Astrid Lindgrens Bara roligt i Bullerbyn då Lisa, Anna och Britta plockar sina blommor och försöker vara tysta för att drömmen ska slå in. De blir hela tiden störda av pojkarna som försöker locka dem till skratt och naturligtvis blir sömnen drömlös. Allt är så klart pojkarnas fel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar