tisdag 21 maj 2013

Emil 50 år

På torsdag den 23 maj fyller en av Astrid Lindgrens många älskade barnboksfigurer 50 år. Denna gång är det busgrabben med det stora hjärtat, Emil i Lönneberga, som har nått upp till den mogna åldern av 50 år. Fira honom kommer man att göra på många håll runt om i landet och här på biblioteket kommer det att uppmärksammas med en liten utställning. För oss som är ungefär jämngamla med Emil är han som en kär gammal vän. Jag hade själv böckerna i bokhyllan när jag var liten och de finns kvar nerpackade i någon låda, trådslitna och otroligt vällästa. Många episoder och citat används än i min familj och det lyser av författarens kärlek till personerna och livet som beskrivs i berättelserna. Bakgrunden till böckerna är författarens egen uppväxt och framförallt hennes pappa och hans berättelser om sin barndom har bidragit till figurerna och historierna. Vill man läsa mer om detta så finns den otroligt fina Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult, där Astrid Lindgren berättar om sina föräldrar.
Dagens barn känner naturligtvis till Emil, även om det kanske mer är genom filmerna än genom böckerna. Jag kommer ihåg när jag såg den första Emil-filmen på bio 1971, det kan till och med ha varit första gången jag var på bio.
I samband med födelsedagen kommer filmerna ut igen, samlade i en jubileumsbox och flera av böckerna kommer ut i nyutgåva, så visst - Än lever Emil i Lönneberga! Hurra, hurra, hurra!!

2 kommentarer:

  1. Då får man snart säga Grattis den den härliga Emil då!!

    SvaraRadera