torsdag 21 mars 2013

Påskekrim

Påskekrim, den norska traditionen med utgivning av deckare till påsk, uppstod troligtvis 1923 då ett bokförlag bestämde sig för att prova ett nytt grepp. I år är det alltså 80 år sedan och påskekrim är numera lika norskt som syttende mai.

Vad ska man då välja om man, precis som norrmännen, vill frossa i deckare till påsk? Mitt tips är någon eller några av följande:

Mörkt motiv” är Louise Pennys första bok om ond bråd död bland de excentriska invånarna i den lilla kanadensiska byn Thee Pines.

Rekviem i Villette” eller någon annan av Ingrid Hedströms böcker om Martine Poirot som är undersökningsdomare i den fiktiva belgiska staden Villette.

Flimmer” är en medicinsk thriller som Anne Holt har skrivit tillsammans med sin bror Even Holt. Han arbetar som kardiolog och har stått för de medicinska kunskaperna.

Flickan på kyrkogården” av Maria Gustavsdotter är en snäll och oblodig deckare som utspelar sig i 1820-talets Uddevalla. Den unga och intelligenta Aurora Ekblad blir inblandad i ett mordfall då hon snubblar över liket av en fattig flicka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar