fredag 1 februari 2013

Kära Internet


I år är året då vi har tonåringar som aldrig levt utan Internet. Tänk er? Jag minns mycket väl när jag började använda Internet i mitten av 90-talet. En ny värld öppnade sig. På riktigt. Den känslan har inte våra 13-åringar - det var redan en del av deras värld. I diktaturen Nordkorea bygger man ett eget "Internet" (det rätta ordet är nog intranät) för att försöka stoppa sina medborgare från att ta del av fri information. Och från och med idag måste alla som ska åka kollektivt i Skåne ladda ner den omstridda Internettjänsten My Wallet till sin mobiltelefon för att kunna köpa biljetter till buss och tåg.

Boken "Myten om Internet" får mig att ifråga allt digitalt, och cyniskt börja se allt från den mörka sidan. Ja, jag gjorde förvisso det förr också, i synnerhet med stora Internetföretag som Facebook och Google. Men kanske framförallt börja ifrågasätta idén med Internet: en fri värld med fri information där alla fritt kan yttra sig. Hur väl stämmer det - egentligen? 

På biblioteket ser vi på nära håll hur Internet skapar klyftor mellan människor när de utan kunskap om datorer tvingas betala räkningar på Internet. De kommer till oss och ber om hjälp. Vi upplever deras rädsla för det där läskiga Internet och vi gör vårt bästa att lugna dem. På bibblan ser vi också den stora viljan hos människor att lära sig mer om Internet och ser möjligheterna med till exempel e-böcker. Ja, för det finns många bra saker med Internet: att kunna kommunicera enkelt med folk, att sprida ett budskap, uppleva gemenskap, hitta information om helt märkliga saker som inte finns på något annat ställe. Och så finns det baksidan med stängda nätverk där stora företag som Google och Facebook tjänar stora pengar på din information (hur du klickar och söker, mår och har dig) och diktaturer som Kina och Iran som begränsar tillgången till Internet med att förbjuda webbsidor och internettjänster - för att hålla diktaturen intakt. Kommentarsfälten med näthat och mobbing. Tonåringar som blir uthängda med bilder på Instagram. Internet är inte en fantastisk ny värld. Det är en plats där de som har kunskap och makten fortfarande bestämmer. Precis som i den fysiska världen. Skillnaden är inte så stor som den målas upp.

Som ni förstår så måste ni läsa "Myten om Internet" och låta ert Internetälskade jag tänka till lite om det fluffiga molnet där uppe i cyberspace.

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant. En av förrförra årets bästa böcker enligt mig var The Net Delusion av Evgeny Morozov. Den avslöjar på ett väldigt bra och pedagogiskt sätt hur Internet inte alls nödvändigtvis är progressivt och skapar kunskap och positiva kontakter (något som kändes mer aktuellt att påminna om då än just i dagens näthat/nätkärlek-debatt, då vi kanske rent av är inne i en backlash).

    /Christian

    SvaraRadera
  2. Tack för boktips! Det finns en baksida med Internet helt klart som jag tycker gör det ännu mer intressant och komplext. Inte ett fluffigt moln med lösningar på allt. Börjar bara mer och mer efterlikna den fysiska världen.

    SvaraRadera