torsdag 13 december 2012

Vitklädd med ljus i hår

Innan den nuvarande gregorianska kalendern infördes under 1700-talet inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra.

Lucia är ett sicilianskt namn som betyder den ljusa och kommer av latinets lux, lucis, som betyder ljus. Det moderna Luciafirandet inleddes när Stockholms Dagblad 1927 anordnade det första offentliga Luciatåget. Den nya seden spreds mycket snabbt över landet och idag firas lucia på dagis, skolor och arbetsplatser.

Seden att Lucia serverar kaffe och lussekatter började redan på 1880-talet, men lussekatter har funnits långt tidigare. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. I äldre tid hade man inte råd att baka med saffran utan kokade upp vatten med socker och saffran, som penslades över de nybakade bullarna. Numera bakas lussekatterna ut till en mängd olika former. Den vanligaste är den så kallade julgalten eller enkel kuse som är formad som ett 'S' och garneras med russin.

Har du tröttnat på att baka de traditionella lussekatterna kan jag tipsa om Mia Öhrns recept som du hittar här. Det är hämtat ur boken "Julens godsaker" som också innehåller recept på matbröd, efterrätter och godis för julen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar