tisdag 6 november 2012

Nya musikbiografier

I höst har det kommit ut ovanligt många musikbiografier på svenska om flera av de riktigt stora musikprofilerna i världen.


I samband med att man firar Beatles 50 år kommer en omfattande samling med John Lennons brev. Det är Beatlesbiografen och författaren Hunter Davies som har spårat och samlat närmare trehundra brev och vykort som John Lennon skrev till vänner, bekanta, fans och alla möjliga. Detta var ju före Internets tid och det är roligt att bläddra i boken som innehåller många foton på breven, så att man kan läsa dem direkt så som de var skrivna. Yoko Ono var först skeptisk till idén och ansåg att många av breven är för privata, men har gett sin tillåtelse till publiceringen. Boken inleds med en kort biografi över John Lennon och är därefter kronologiskt indelad, så att breven kommer i sitt sammanhang.

Jimi Hendrix yngre bror Leon har tillsammans med skribenten Adam Mitchell skrivit en biografi om sin berömde bror och deras uppväxt i Seattle. Brödernas barndom präglas av fattigdom, droger och de togs periodvis om hand av fosterföräldrar. Jimi Hendrix dog tragiskt redan vid 27 års ålder på ett lägenhetshotell i London 1970. Boken handlar även om det rättsliga efterspelet efter dödsfallet och Leons liv i skuggan av sin berömde bror.

Andra aktuella musikbiografier är:

Carlin: Bruce
Francke: Madonna
Hewitt: Bowie
Norman: Mick Jagger
Young: Fredsförklaring

Du hittar dem alla på hylla Ijz på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar