fredag 12 oktober 2012

Ytterligare en förhandsfavorit

Det blev en förhandsfavorit som vann Nobelpriset igen. Sedan en månad tillbaka har Mo Yan varit Unibets favorit till priset. Han låg med i toppen hela vägen fram till att det avgjordes och var som sämst andrahandsfavorit. Men på bibblan var det ingen som tippade honom, ingen la heller någon av hans böcker bland de tippade författarna på vårt Nobelmingel. (Till vårt försvar ska väl sägas att alla hans böcker var faktiskt utlånade.)
Hans verkliga namn är Guan Moye föddes den 17 februari 1955 i Gaomi i provinsen Shandong i nordöstra Kina. Uppvuxen i en fattig jordbrukarfamilj var inte litteraturen något som präglade de första levnadsåren.

Skoltiden blev inte heller långvarig och redan som tolvåring, mitt under Mao Zedongs kulturrevolution, hoppade han av skolan för att arbeta. Inledningsvis i föräldrarnas fotspår som jordbrukare, och därefter i fabrik. Mo Yan fick priset med motiveringen: "som med hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid." "Hans böcker är drömska skildringar av kinesisk landsbygd med influenser från den magiska realismen i Latinamerika". Extra roligt är det att det lilla förlaget Tranan ger ut hans böcker och att bibliotekarien Anna Gustafsson Chen har översatt honom. Hennes son lär ha kastat en vattenmelon i huvudet på Mo Yan när han var på besök i Sverige 2001, dock inte med mening. En ganska udda bedrift att skryta för barnbarnen. Häftigt att Kristianstadsbladet lyckades med bedriften att ha recensionen av hans nya bok samma dag som priset delades ut, dock kom boken ut i maj.
Själv har jag inte läst någon av hans böcker, men jag har sett filmen Det röda fältet, som bygger på hans bok med samma namn. Jag står numera på kö på Ximen Nao och hans sju liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar