tisdag 2 oktober 2012

Äppel, päppelJag startade äppelkaksbakarsäsongen för en månad sen ungefär. Ett av mina favoritrecept som jag bara måste göra varje år är äppelkakan ur boken ”Bakat” (Allt om mat) som min kollega Helén skrev om förrförra hösten (se receptet här).


Men det här receptet ur Maria Öhrns ” Smulpajer : nya och gamla favoriter för smulälskaren” går inte av för hackor heller!
Smörstekta äppelringar med kardemummasmulor och vaniljglass

För 4-6 personer.

Ingredienser
Kardemummasmulor: 
2 dl havregryn
1 liten nypa salt
½ tsk malen eller finstött kardemumma
50 g kallt smör
 ½ dl brun farin 

Äppelringar: 
3 medelstora äpplen (ca 500 g) gärna Ingrid Marie eller Jona gold
Smör
Brun farin
Kanel

Vaniljglass: Köpt eller hemmagjord

Gör så här: Mät upp havregryn, salt och kardemumma. Tillsätt det kalla smöret skuret i mindre bitar och finfördela smöret i havregrynen med fingertopparna. Tillsätt farinet och arbeta ihop till en smulig massa.

Grädda smulorna i en ugnsform i mitten av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter eller tills de har fått lite färg. Rör runt i smulorna då och då så att de blir jämnt gräddade. Låt svalna.

Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i skivor, knappt en halv cm tjocka. Lägg en ordentlig klick smör i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt. Strö lite farin och kanel över äppelskivorna och lägg några i taget med den sockrade sidan neråt i stekpannan.

Låt dem steka någon minut på medelvarm platta och strö även skivornas ovansida med farin och kanel. Vänd skivorna och stek dem tills de blivit mjuka och genomskinliga. Stek resten av skivorna och servera genast med vaniljglass och kardemummasmulor.

Fler bakningsböcker med äpplen hittar du på hylla Qcae på biblioteket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar