tisdag 31 juli 2012

Raoul Wallenberg 100 år

På lördag är det 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes. Detta har redan uppmärksammats en hel del runt om i världen och kommer naturligtvis att uppmärksammas ytterligare den närmaste tiden. Det är väl få svenskar förutom han som kan räknas som en verklig hjälte.

Det är få förunnat att bli 100 år (om det ens är något att önska), så chansen att han skulle fått fira denna födelsedag, om det som hände inte hänt är nog inte sannolik, men man kommer inte ifrån att hans öde intresserar och fascinerar än idag. Det märks inte minst i antalet böcker som finns och fortsätter att komma ut om honom. Bara i år har det kommit ut tre böcker på svenska; Carlberg, Ingrid, Det står ett rum här och väntar på dig-, Jangfeldt, Bengt, Raoul Wallenberg och Kershaw, Alex, Raoul Wallenbergs sista dagar.
Att han arbetade för den svenska legationen i Budapest under andra världskriget och räddade många judar undan förintelsen känner nog de flesta till. Han arresterades av sovjetiska styrkor den 17 januari 1945 och därefter är det ingen som riktigt vet vad som hände. Enligt många källor antas han ha dött i fängelse i Sovjet 1947.


Vill du läsa mer så finns de flesta böckerna på bibliotekets hylla för biografier (Lz Wallenberg) eller läs på den officiella hemsidan http://www.raoulwallenberg.se/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar