tisdag 19 juni 2012

Orangepriset 2012

Orangepriset (Orange Prize for Fiction) är ett litteraturpris som årligen delas ut till en bok skriven på engelska av en kvinnlig författare som givits ut i Storbritannien. Priset anses vara ett av Storbritanniens mest prestigefyllda litteraturpris. Priset har delats ut sedan 1996 och prissumman är 30 000 brittiska pund.
Den 3 juni meddelades vinnaren 2012 och det blev Madeline Miller, amerikansk latinlärare från Massachusetts, som fick priset för sin debutroman The Song of Achilles. I romanen berättar hon "Illiaden" som en homosexuell kärlekshistoria mellan Akilles och hans kusin och följeslagare Patroklos. Boken finns ännu inte översatt till svenska, men finns att låna på originalspråk på biblioteket.
Förra årets vinnare, Tea Obrehts Tigern i Galina finns att låna både på svenska och engelska och är en fantastisk berätelse som utspelar sig i fd Jugoslavien strax efter krigsslutet. En ung läkare, Natalia åker till ett barnhem för föräldralösa barn för att vaccinera dem och den nyss avslutade konflikten är fortfarande som ett öppet sår. Hon har just fått veta att hennes älskade morfar har dött och genom hennes minnen av honom får vi ta del av landets historia. Morfar har alltid berättat historier och det är framförallt tre berättelser som återkommer: Den dödslöse mannen, Tigern i Galina och Tigerns hustru. Dessa tre otroliga skrönor blandas med händelser i nutid och tillsammans bjuder de på en fantastisk resa fram och tillbaka i områdets historia.
Kanske är det läge att stifta bekantskap med någon av dessa prisbelönta titlar i sommar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar