fredag 25 maj 2012

Verkligheten är oftast mer obehaglig

Stefan Foconis bror blev mördad. Det känns verkligen kusligt och lite overkligt att bli indragen så nära i en sådan otäck, fruktansvärt och tragisk historia, som ett mord är. Varje år sker ungefär 60 mord i Sverige och det är faktiskt en siffra som har stigit ganska mycket under senare år. I 70 % av fallen är det en familjemedlem eller en nära bekant som har utfört mordet.
Mordet Paul Cezannne
Berättelsen blir ännu mer verklig för mig då jag känner ganska väl till både Linköping och Kristianstad. Jag pendlar till Kristianstad ofta med tåg och går då förbi det hotell där brodern mördades. Verkligheten är alltid mer obehaglig än fiktionen. 
Man kanske bör säga att mordet på brodern är fortfarande ouppklarat och att boken bygger på Fononis egen tolkning av händelsen. Boken är uppdelad i tre delar. I den första delen får läsaren följa händelseförlopp utifrån mördarens, som var broderns sambo, perspektiv. Den andra innehåller en mängd utsagor från människor i parets närhet. Den tredje och sista delen innehåller ett fiktivt samtal mellan författaren och den döde brodern. Romanen skildrar upprinnelsen till mordet och vad som hände därefter. Boken behandlar inte bara mordet utan undersöker även vår samtid, präglad av konsumtionsiver och prestationskrav, vad är egentligen livet värt?
Stefan Foconis litterära debut skedde med boken Lergök, som har ett speciellt fokus på allehanda parasitiska relationer mellan arter och individer. Sen kom Inga vildar och den följdes året efter av Vitahusår. I Rå umbra bränd umbra beskriver Foconi sin fars ungdomsår mellan världskrigen i Italien. 2006 debuterade han som poet med samlingen Människa strax. Förra året kom Om trädgårdskonsten: essä om konsten att leva med en trädgård och lära sig att dö med den. Stefan Foconi kommer att medverka på Kristianstad bokfestival 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar