fredag 11 maj 2012

Deckare + Kristianstad SANT!!

Foto: Anna-Lena Ahlström
Det har blivit något viss med deckare och Kristianstad. Just nu kommer nog de mest lästa deckarförfattarna i Sverige just från Kristianstad. Anders Roslund senaste alster Två soldater tillsammans med hans medförfattare Börje Hellström har blivit en dunder succé och Kristina Ohlsson senaste Paradisoffer har fått ett mycket fint mottagande både i press och bland läsare. Som om detta inte skulle vara nog så ligger hennes tre tidigare titlar allihop på pockettoppen.
I år har Kristianstad bokfestival äntligen fått ja från den omhuldade författarinnan.
Innan den uppmärksammade författarkarriären tog fart har hon har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och är utbildad statsvetare. Tidigare har hon skrivit facktexter om Mellanösternkonflikten och EU:s utrikespolitik. Hon har även arbetat på UD och försvarshögskolan. Förutom författare är hon Counter Terrorism Officer på OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa), världens största regionala säkerhetsorganisation.
Hennes debutbok Askungar handlar om en liten flicka som försvinner från ett x2000-tåg. Boken blev en försäljningssuccé och flera utländska förlag köpte utgivningsrättigheterna. I Dagens nyheter skrev Lotta Olsson om ”en märkligt fullgången och ändå lågmäld debut” och fortsatte ”Kristina Ohlsson verkar inte vara ute efter att vara nyskapande utan nöjer sig med att vara bra. Det är befriande.” Året efter kom Tusenskönor, som handlar om flyktingsmugglare och flyktingsgömmare. Hennes tredje bok Änglavakter utgår från mordet på en ung kvinnlig student som forskat i ett gammalt mordfall. Filmrättigheterna till de tre första böckerna har nyss köpts av det svenska produktionsbolaget NICE drama.
Nu är hon aktuell med sin fjärde bok Paradisoffer. En fullsatt Boeing 747 lyfter från Stockholm och flyger mot New York. Kort efter start hittas ett hotbrev på en av flygplanets toaletter. Krav riktas mot både den svenska och amerikanska regeringen, om de inte infrias kommer planet att sprängas. Paradisoffer är dock inte hennes enda roman i år. Hennes första barn-och ungdomsdeckare, Glasbarnen, om en mamma och dotter som flyttar in i ett mystiskt hus i Åhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar