måndag 26 mars 2012

Tidsforskning


Kom du ihåg att ställa om klockan igår? Själv har jag missat det en gång, men det var på hösten så jag kom i tid till jobbat i alla fall!

På tal om tid: Sydsvenskan har en uppskattad artikelserie som heter ”Inpå livet”. I denna tar man upp en mängd olika ämnen, situationer och problem som vi ”vanliga” människor kan relatera till. Ofta berör det relationer på något sätt. I dagens artikel intervjuas sociologen och tidsforskaren Jörgen Larsson. Tidsforskare – jo, faktiskt. Han har dessutom nyligen blivit klar med sin avhandling i sociologi som har fokus på tidsstrategier och tidspolitik för småbarnsfamiljer. Kortfattat handlar den om hur den tidspressade grupp som barnfamiljer tillhör ska få mer tid över. Detta måste hänga ihop med förändringar i det privata, på arbetsplatsen och på samhällsnivå.

Jörgen Larsson startade med en kollega föreningen Tidsverkstaden för ett antal år sedan då de var starkt influerade av de amerikanska tankarna om downshifting och frivillig enkelhet. Sedan kom också självhjälpsboken Rik på riktigt och som sådan måste jag säga att det är en bok med substans (men tyvärr med en fjantig titel, enligt mig…). Men visst är det roligt att det produceras avhandlingar som kan intressera fler människor än den lilla skara som befinner sig inom institutets väggar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar