torsdag 15 mars 2012

Britannica doesn´t rule anymore...Det anrika uppslagsverket Encyclopedia Britannica som har funnits sedan 1768 går nu i graven. Senaste tryckta upplagan omfattade 32 bastanta volymer. Hädanefter kommer det bara att finnas i digital form.
Utvecklingen är obeveklig. Tryckta uppslagsverk klarar inte av konkurrensen från digitala medier. Säga vad man vill om Wikipedia men konceptet är genialt. Gratis för alla, skrivet av alla. Tycker man att den svenskspråkiga varianten är för kortfattad så är den mer utförliga engelska bara ett klick bort.
Via bibliotekets hemsida når du en rad databaser som kan vara användbara. En av mina favoriter är Alex, författarlexikon på nätet.
Gå till Biblioteket hemifrån och klicka på Sök författare i Alex.
I dagsläget hittar man här artiklar om 4843 författare, 82654 titlar, ämnesartiklar, litterära termer, priser, boktips, och en quiz för de som vill testa sina kunskaper i litteratur. Dessutom finns det möjligheter att söka efter författare från olika länder. Lexikonet uppdateras regelbundet och hålls ständigt aktuellt. Svårslagbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar