tisdag 20 mars 2012

Älskade lånekort!

Det finns något så roligt och biblioteksnördigt som en sajt som recenserar bibliotekskort (tack för tipset, Peter Alsbjer)! Två vänner tillika bloggare har hittills samlat på sig ett 80-tal bibliotekskort från hela Sverige (+ ett från Glasgow). Vad avundsjuk jag blir! Jag har alltid varit förtjust i kortet från Lunds stadsbibliotek (det finns för övrigt inte med på deras blogg) och Stockholms stadsbibliotek men nu kanske jag får nya favoriter.

Vårt kort finns med och Kristin Sandberg skriver bland annat så här på bloggen: ”Jag tycker att kortet har fina färger. Svart, fungerar alltid kombinerat med en gulorange färg. Att det är ett bibliotekskort framfår tydligt och jag tycker om typsnittet.” (läs mer här). Men i samband med att vi introducerade RFID i kommunen fick vi också nästa generations lånekort med chip och nu är det inte lika knalligt i färgen utan mer transparent.

Men oavsett utseende och finesser så är det intressanta att man kan använda det till så mycket! Förutom allt spännande som finns att låna på biblioteket, går det även att låna e-böcker via E-lib på vår hemsida och när du vill låna om böcker på nätet eller ställa dig i kö på något så behöver du också ditt lånekort (samt pinkod). Numera kan du dessutom betala förseningsavgifter via bibliotekskatalogen. Biblioteken i Skåne Nordost (Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby, Perstorp, Östra Göinge) har ett samarbete som innebär att det går att lämna in böcker på vilket av dessa bibliotek som önskas, sen kan du även aktivera lånekort från en av kommunerna i någon av de andra (läs mer här).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar