måndag 27 februari 2012

Fett eller magert innehåll?

Bokrean är i full gång, och om utbudet av böcker ser ut som det brukar består det till ganska stor del av kokböcker och andra ”matinspirationsböcker”. Kokboksutgivningen i Sverige är stor, man brukar säga att det ges ut en bok om dagen i genren, och varje kändis med självaktning (eller hur var det nu..?) knåpar ihop sig egen, alldeles unika kokbok. Senast ut är Tony Irving – den där killen med brittisk accent i TV-programmet Let´s dance, ni vet! Han ger i mars ut kokboken Tony Irvings 10 danser, 10 menyer, 10 drinkar. Dock har han tydligen ett förflutet som kock, vilket förhoppningsvis borgar för en viss kvalitet.

En typ av kokböcker som formligen väller ut från förlagen är de som i titeln har namnet på en diet, t.ex: GI, LCHF, LCHQ, Atkinsmetoden, Raw food, Slow food, stenålderskosten, Dukandieten, Isodieten m.fl. Vårt behov av denna typ av böcker verkar vara enormt.

LCHF står för Low Carb High Fat – födointaget ska alltså främst bestå av animaliska, fettrika produkter och ytterst lite kolhydrater vilket finns i bl.a bröd, ris, pasta och potatis. Denna diet har blivit väldigt populär, men man kan ha olika synpunkter på LCHF som diet. En synpunkt som hittills inte framkommit nämnvärt men som är intressant är den som Catarina Rolfsdotter-Jansson tar upp i Sydsvenskan. Enligt henne borde dieten istället heta LCHE - Low Carb High Ego. Varför? Hon menar att LCHF-metoden innebär bristande solidaritet med kommande generationer, med dem som drabbas värst av växthuseffekten och med djuren i djurfabrikerna. Äter man enligt LCHF är det mycket sannolikt att man äter högst upp i näringskedjan, d.v.s mycket kött, mjölkprodukter och ägg. Framtagningen av dessa livsmedel frestar på vår planet väldigt mycket. Läs mer om detta här. Läs också svaret på hennes inlägg här! Debatten lär fortgå, och under tiden fortsätter det alldeles säkert att komma nya böcker i genren..!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar