måndag 2 januari 2012

Priser

Det meddelades i förra veckan att författaren Sven Lindqvist har tilldelats Jan Myrdals stora pris för 2012, Leninpriset på 100 000 kr, han får det för sitt engagemang i svenska klassorättvisor. Kristianstadsbördiga poeten Jenny Wrangborg (som bl.a gästade Kristianstads bokfestival 2011) fick det mindre Robespierrepriset på 10 000, kul!



Det finns faktiskt en mängd olika litteraturpriser; svenska som utländska. Vilka minns vi egentligen från år 2011? Först och främst tilldelades ju vår egen Tomas Tranströmer Nobelpriset i litteratur, äntligen! Ett annat stort pris är Augustpriset där priset för årets svenska skönlitterära bok gick till Tomas Bannerheds Korparna och i fackgenren till Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink. Årets svenska barn- och ungdomsbok blev Jessica Schiefauers Pojkarna. Den isländske författaren Gyrðir Elíasson fick Nordiska rådets litteraturpris 2011 för novellsamlingen Milli trjánna (Bland träden), och Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) tilldelades australiensiske Shaun Tan. Beate Grimsrud skrev En dåre fri och belönades med Sveriges radios romanpris och Svensk biblioteksförenings Aniarapris gick till Kristian Lundberg. Det brittiska Bookerpriset tilldelas årligen den författare från brittiska samväldet eller Irland som på engelska gett ut den bästa romanen. 2011 gick detta pris till Julian Barnes för boken The sense of an ending.



Varje år när det är melodifestivaldags brukar det ifrågasättas om det om det går att tävla i musik. Går det då att tävla i litteratur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar