torsdag 29 december 2011

Nya ord

2011 närmar sig sitt slut, och året ska därmed summeras på olika sätt. Själv tycker jag det är väldigt kul och intressant med alla topplistor, "best of", summeringar och sammanställningar som görs, och hur eländigt allt än har varit under det gångna året kan man alltid trösta sig med att det blir nog bättre under det nya.

Nu har även Språkrådets nyordslista för 2011 kommit med orden som var på allas läppar under 2011. Listan innefattar ord som antingen är nya eller har ökat i användning under året. Just den här listan blir intressant eftersom den så tydligt visar på vad vi pratade om under året, vad som hände hemma och i världen och som vi tyckte var värt att uppmärksammas. Däremot kanske den inte ger vid handen händelser och debatter som är varit viktiga men som inte slog igenom i mediebruset.


Exempel på ord som finns med på årets lista är Juholtare (förhastat uttalande som man snart tvingas backa på), flipperförälder (förälder som vågar släppa i väg barnen och låta dem klara sig på egen hand (i motsats till curlingförälder), arabisk vår (situation som inger hopp om demokrati i arabiska diktaturstater), mobildagis (kollektiv förvaring av mobiler när de inte används), och skämsfilter (anordning som gör att andra inte kan se vilken musik du lyssnar på via Spotify).

Kommer ni förresten ihåg förra årets kaffeflicka? Hur väl känner du till årets nya ord?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar