tisdag 25 oktober 2011

Pojkarna

I förra veckan meddelades vilka böcker som är noimnerade till årets Augustpris i de tre kategorierna "Årets svenska skönlitterära bok", "Årets svenska fackbok" och "Årets svenska barn- och ungdomsbok". Nominerad i den sistnämnda kategorin är Jessica Shiefauers Pojkarna.
Många blir avskräckta när de blir rekommenderade att läsa en ungdomsbok, men det är väldigt dumt att bli det för det finns otroligt många bra ungdomsböcker som kan läsas med stor behållning även av vuxna och detta är definitivt en sådan.

Boken handlar om tre flickor i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och hur de hanterar sin ångest för att tvingas bli vuxna och som flickor bli sexuellt trakasserade. På nätterna dricker de av en nektar som förvandlar dem till pojkar och de njuter av den frihet som detta innebär. Men vad händer när man känner att ens fantasiliv blir ens riktiga liv och att världen aldrig kommer att vara som den var förut? Boken är skriven på ett fantastiskt vackert, poetiskt språk som emellanåt står i skarp kontrast till det ibland våldsamma innehållet.

Det är en viktig bok som på ett mycket annorlunda sätt tar upp frågor om identitet, jämställdhet och könsroller och som man bär med sig länge efter det att boken är utläst.

Mina kollegor Lina och Magdalena har skrivit om boken på bibliotekets blogg för unga, CHRIB.


Vill du se vilka fler böcker som är nominerade till Augustpriset 2011 så läs här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar