måndag 10 oktober 2011

En bok är en bok - eller?

På torsdag 13 oktober firar vi att Kristianstad bibliotek fyller 150 år med ett arrangemang där vi bjudit in till ett samtal om framtidens bok och bibliotek.



För vad är en bok? Så enkelt som frasen "En bok är en bok" påstår är det inte. Boken som format har förändrats drastiskt i samband med teknikens utveckling. Det var inte länge sedan ljudboken kom ut på marknaden, som istället för prasslande blad hade ljudfiler där du inte längre läste utan lyssnade på en bok - eller? I detta nu diskuteras det på kultursidor och i paneldebatter om e-boken, när ska den slå igenom - egentligen? Vad boken är, hur den ser ut, är inte längre så enkelt som att hänvisa till pappret som prasslar, omslaget, antalet sidor, tyngden i väskan. Helt plötsligt är det en app på din telefon - för då är det väl fortfarande en bok?

Många ser biblioteket som synonymt med böcker på hylla, alltså, den fysiska boken. Jag kan tycka att det vore mer rätt att säga att biblioteket innehåller en samling medier/berättelser/kunskaper där formatet också kan vara en ljudfil, elektronisk fil eller film. Och att biblioteket är mer än sin samling. Den fysiska boken är fortfarande central i ett bibliotek, den är ett instrument för läsning, och läsning är vad bibliotek mycket handlar om. Den fysiska boken är också en känsla, att bläddra, känna, lukta. I biblioteksböcker kan även föregående läsare lämnat spår efter sig i form av en kommentar i marginalen, en understrykning.

Ja, som ni förstår är ämnet intressant och på torsdag 13 oktober kl.19 fördjupar vi oss i det tillsammans med Kalle Magnusson från Ivrig förlag som gav ut den uppmärksammande boken Framtiden, verket som skulle förespråka totalt digitalisering men istället blev en skönlitterär dystopi om digitaliseringens framfart.
Kristina Lundblad, forskare i bokhistoria, ansvarig för projektet "Litteraturens gränssnitt", i vilket relationen mellan böcker, litteratur och läsning skall undersökas. I centrum står frågorna "Vad är böcker och vad gör de?"

Samtalet modereras av Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar