onsdag 19 oktober 2011

En biograf nära dig

De svenska biograferna har en lång och framgångsrik historia. Omkring 1896 hade man den första offentliga filmvisningen i Malmö, och de två äldsta biograferna i Sverige är Saga i Kalmar och Vingåkers Biograf i Vingåker som båda öppnade 1906 och dessutom fortfarande är i drift. Under slutet av 1950-talet hade Sverige Europarekordet vad gäller antalet biografer. 1956 hade svenska biografer 80 miljoner besök per år, men bara sju år senare hade besöken halverats vilket såklart var en effekt av att TV'n etablerade sig i det svenska folkhemmet. Under den här perioden pratar man om "biografdöden" i Sverige eftersom en biograf efter en annan var tvungen att lägga ner.

Sen mitten av 1990-talet och har biobesöken i Sverige legat stabilt på omkring 15 miljoner besök/år, vilket inte går att jämföra med tidigare delen av 1900-talet. Men enligt en undersökning som Svenska Filminstitutet gjorde 2007 tycker 83% procent av den svenska befolkningen att film är bäst på bio.

Jag är en av dem som älskar att gå på bio, särskilt på hösten när mörkret sluter sig omkring, men jag saknar den biokultur som finns ute i Europa. I somras när jag var i Amsterdam gick jag på bio på The Movies. En gammal biograf med en bar/cafédel där du kunde köpa en öl, sitta ner och samtala i en mysig miljö. Inte som de hysteriska biopalatsen i Sverige med gigantiska salonger där popcornen hoppar omkring, och där du stressat slussas ut och in från salongen. Samtalet om filmen efteråt få du ta någon annanstans.

Om du vill läsa mer om bio och film i Sverige:
Carina Sjöholm - Gå på bio
Kjell Furberg - Svenska biografer
Leif Furhammar - Filmen i Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar