torsdag 7 juli 2011

Semesterinaktiviteter

I dessa tider när tidningar, radio och bloggar (även De Nio) tävlar om att tipsa om olika aktiviteter för semestern så vill vi också passa på att slå ett slag för lättjan. För den oplanerade, oprojekterade och oerhört lata semestern.

För handen på hjärtat är det inte just det vi behöver?
Konsten att växla ner från full fart i arbetslivet till att ligga sysslolös i en hängmatta, vilstol eller på ett badlakan, är inte okomplicerad. Men lugn, det finns råd. Börja lite försiktigt med att bläddra i Paul Lafargues socialistklassiker Rätten till lättja från 1883. Inledningen är skönt olutheransk:

”Ett besynnerligt vansinne har gripit arbetarklassen i de länder där den kapitalistiska civilisationen härskar. Ett vansinne som i sitt kölvatten dragit med sig det individuella och sociala elände, som under de två sista århundradena hållit på att pina livet ur den dystra mänskligheten. Nämligen: Kärleken till arbetet, en dödsmärkt lidelse för arbete driven till sådana ytterligheter, att den försvagar människans livskraft och bryter ner hennes avkomma. Istället för att kurera denna sinnesförvirring har präster, ekonomer och moralister gjort arbetet till något heligt.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar